kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

5 ilde büyük operasyon

Yeni Haber
Konya polisince 5 ilde düzenlenen operasyonlarda Konya'da 13, İstanbul'da 5, Kocaeli'de 6, Mersin ve Elazığ'da birer kişi olmak üzere 26 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Milli Çözüm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akgül, İşçi Partisi MKYK Üyesi ve eski Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Uçkun Geray, Ulusal Kanal Akdeniz Bölge Sorumlusu Yusuf Bulgu'nun olması dikkat çekti.

Konya merkezli olarak 5 ilde düzenlenen operasyonun, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla bağlantılı olduğu bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, söz konusu operasyonun Konya adli mercilerince yürütüldüğü, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının talimatıyla yapılmadığı kaydedildi.

Milli Çözüm Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akgül Elazığ'da gözaltına alındı. Konya'da ayrıca Milli Çözüm Dergisi yazarı Mevlüt Sungur ve derginin dağıtımını yapan Tez organizasyon şirketinde çalışan 6 kişi gözaltına alındı. İşçi Partisi üyesi olan ve dergide yazı yazan bazı kişiler de gözaltına alındı.

Mersin Silifke'de ise Ulusal Kanal'ın Akdeniz sorumlusu Yusuf Buldu gözaltına alındı. Polis Yusuf Buldu'nun evinde 5 çuval içinde milli çözüm dergisine de el koydu.

İstanbul'da gözaltına alınan 3 kişiden ikisi ise eski öğretim üyesi Prof. Dr. Uçkun Geray ile Ulusal Kanal'ın Reklam Müdürü Nuran Gökdemir. Konya dışında gözaltına alınan şüpheliler Konya'ya götürüldü.

PROF. DR. UÇKUN GERAY İLE NURAN GÖKDEMİR'İN AVUKATI, İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE GELDİ

İstanbul'un da aralarında bulunduğu çeşitli illerde gerçekleştirilen Konya merkezli operasyonda gözaltına alınanlardan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Prof. Dr. Uçkun Geray ile Nuran Gökdemir'in avukatı emniyete geldi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gelen avukat Mehmet Aytekin, buradan ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Prof. Dr. Geray ve Gökdemir'in halen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltında olduğunu söyledi.Müvekkillerinin işlemlerinin sürdüğünü söyleyen Aytekin, bu nedenle kendileri ile görüşemediğini anlattı.

Gözaltıların gerekçesinin sorulması üzerine Aytekin, operasyonun arama ve gözaltı tutanaklarını gördüğünü belirterek, ''Ergenekon operasyonu çerçevesinde ifadeleri alınan şüphelilerin ifadeleri ve ele geçirilen dokümanlar doğrultusunda Milli Çözüm Dergisi çevresi ve Konya grubu... Kilit cümleler bu...'' dedi.

Müvekkilleriyle görüştürülmediği gerekçesiyle şikayetçi olacağını dile getiren Aytekin, her 2 müvekkilinin de bu akşam saatlerinde hava yoluyla
Konya'ya gönderilmesini beklediğini söyledi.

KONYA EMNİYET MÜDÜRÜ: ERGENEKON BAĞLANTISI ARAŞTIRILIYOR

Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, bu sabah başlatılan operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili olarak, ''Ergenekon örgütü ile bağlantıları araştırılıyor'' dedi.

Tuzcu, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde yaptığı açıklamada, bu sabah Konya merkezli olarak 5 ilde düzenlenen operasyonda toplam 26 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Diğer illerde gözaltına alınan kişilerin Konya'ya getirilmekte olduğunu belirten Tuzcu, ''Bu bir terör örgütü operasyonudur. Gözaltına alınan
kişilerin Ergenekon örgütü ile bağlantısı araştırılıyor. 4 gün sürecek sorgunun ardından her şey daha netlik kazanacak'' dedi.

CERRAH: ERGENEKON'LA BAĞLANTI KONUSUNDA BİLGİ YOK

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, aralarında İstanbul'un da bulunduğu çeşitli illerde gerçekleştirilen operasyonun Konya Emniyet Müdürlüğünce düzenlendiğini bildirdi.

Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki makamından ayrılırken gazetecilerin bugün çeşitli illerde düzenlenen operasyona ilişkin
soruları üzerine, ''Konya Emniyet Müdürlüğünün yaptığı bir operasyon. Oradan ekipler geldi, arkadaşlarımız yardımcı oldu. Bütün konu Konya
Emniyet Müdürlüğünün bilgisinde'' dedi.

Gazetecilerin ''Operasyon, Ergenekon soruşturması ile bağlantılı mı?'' sorusuna Cerrah, ''Bizde o konu ile ilgili bir bilgi yok'' yanıtını
verdi.Konya merkezli düzenlenen operasyon kapsamında Konya'da 13, İstanbul'da 5, Kocaeli'nde 6, Mersin ve Elazığ'da birer kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Bu operasyonun hazırlığının 1.5 yıl sürdüğünü, Adana'dan Başsavcının emriyle de operasyonu başlattıklarını dile getiren Tuzcu, aralarında bir
siyasi partinin yöneticileri ve Milli Çözüm Dergisi'nden kişilerin de bulunduğu 26 zanlının sorgularının Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle
Mücadele Şube müdürlüğünde yapılacağını ifade etti.

''Gözaltına alınan birbirinden farklı gibi görünen kişilerin ortak amaçlarının söz konusu olduğunu'' vurgulayan Tuzcu, ele geçirilen dokümanlar ve yapılan incelemelerin buna işaret ettiğini kaydetti.Operasyonun henüz başında oldukları için bazı konularda açıklama yapmanın doğru olmayacağını belirten Tuzcu, ancak operasyon düzenledikleri grubun ciddi amaçlarının bulunduğunu vurguladı.


ADANA CUMHURİYET SAVCILIĞI'NIN AÇIKLAMALARI

Adana Cumhuriyet Savcılığı, Konya merkezli düzenlenen operasyonda adı geçenlerin Ergenekon soruşturması ile bağlantılarının araştırıldığını bildirdi.

Adana Adliyesi'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Adana Cumhuriyet Savcılığı yetkilisi, Konya Emniyet Müdürlüğünün teknik ve takip inceleme
konusunda yaptığı başvuru kapsamında gerekli iznin verildiğini, soruşturmanın bu kapsamda başlatıldığını kaydetti.

Polisin bir süredir devam eden incelemesinin ardından soruşturma kapsamında adı geçen kişilerin sorgulanmak üzere gözaltına alınmasına ilişkin de farklı bir izin verildiğini belirten yetkili, operasyonun Konya, Mersin, Elazığ, İstanbul ve Kocaeli'ni kapsadığını ifade etti.

Bu kişilerin kimlikleriyle ilgili açıklama yapmayan yetkili, gözaltına alınan kişi sayısının 26 olduğunu bildirdi.

Yetkili, ''Operasyon kapsamında adı geçenlerin Ergenekon soruşturması ile bağlantıları araştırılıyor. Yapılan aramalarda elde edilen bilgi ve dokümanların incelenmesi ve zanlıların verecekleri ifadelerin ardından Ergenekon ilişkisinin boyutu netlik kazanacak. Bu kişilerden bazıları, örgütün alt propaganda grubunu da oluşturuyor olabilir'' dedi.

Yetkili, 5 kentte düzenlenen operasyonun aynı kapsamda gerçekleştirildiğini, gözaltına alınan zanlıların Konya'da sorgulanarak adli makamlara çıkarılabileceği, dosya tutanaklarının Adana'ya ya da gelişmeler doğrultusunda İstanbul'a da gönderilebileceğini kaydetti.

İŞÇİ PARTİSİ (İP) GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET CENGİZ AÇIKLAMADA BULUNDU

İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, ''Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen operasyonların Türkiye'yi savunan, Amerikan emperyalizminin saldırganlığına direnen tüm yurttaşları hedef aldığını'' ileri sürdü.

Cengiz, yaptığı yazılı açıklamada, İP Merkez Karar Kurulu üyesi Prof. Dr. Uçkun Geray, İşçi Partisi yöneticileri Yusuf Buldu ve Nuran Gökdemir'in göz altına alındığını hatırlattı.

''Soruşturma aşamalarının, AKP kapatma davasıyla eş zamanlı yürütülmesinin anlamlı olduğunu'' ifade eden Cengiz, şunları kaydetti:

''Bir kez daha görülmüştür ki, bu operasyon Türkiye'yi savunan, Amerikan emperyalizminin saldırganlığına direnen tüm yurttaşları hedef almaktadır.

Artık iyice anlaşılmıştır ki, sadece İşçi Partisi değil, sadece Türk Ordusu değil, Amerika'nın ve Türkiye'deki işbirlikçilerinin denetimi altında olmayan herkes hedeftir.''

Mehmet Cengiz, soruşturma kapsamında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

(AJANSLAR)