kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şeyh hamamı için 5 bin çini

İsmet ACAR SABAH
İznik Çini Vakfı, Dubai Şeyhi El Maktum'un sipariş ettiği geometrik desenli çinilerin yarısını hazırlayıp gönderdi..
Dubai Şeyhi El Maktum, sarayındaki hamamı için İznik'te beş bin çini yaptırıyor. Çinilerin bir yıl önce başlayan imalatı, hummalı bir şekilde sürüyor. Aynı çini atölyesi, Oxford'da yapılan İslam Merkezi için de Prens Charles'ın isteği doğrultusunda 7 bin çini üretiyor. Mayıs ayında Türkiye'yi ve Bursa'yı ziyaret eden Kraliçe Elizabeth'e de İslam Merkezi için üretilen çinilerden hediye edilmişti. Osmanlı mimarisinin vazgeçilmez yapı malzemesi İznik çinisinin ünü, aradan geçen yüzyıllara rağmen artarak yayılıyor. İznik çinisini aslına uygun olarak üreten İznik Çini Vakfı da, dünyanın tanınmış isimlerinden giderek artan miktarlarda sipariş alıyor.

HAMAMA MONTAJ BAŞLADI
Sarayında İznik çinisi görmek isteyen Dubai Şeyhi El Maktum da, sarayındaki hamamı için beş bin adet geometrik desen içeren çini sipariş etti. Bir yıl önce gelen bu istek üzerine çalışmalarına başlayan İznik Çini Vakfı, desenleri her çininin üzerine elle çizilen sanat eserlerinin yapımını sürdürüyor. Bir adet çininin imalat süresinin 70 günü bulduğunu anlatan İznik Çini Vakfı Genel Müdürü Atıl Ersan, şeyhin sipariş ettiği beş bin adet çininin yarısının yapımının tamamlanarak Dubai'ye gönderildiğini ve montaj çalışmalarının başladığını, diğer çinilerin üretiminin de devam ettiğini bildirdi.

CHARLES DA İZNİK ÇİNİSİ İSTEDİ
İznik çinisinin dünya mimarisinde büyük önem taşıdığını ve önemli bir yapı malzemesi olduğunu kaydeden Ersan, İngiltere'de yaptırılan ve çeşitli İslam ülkelerinden malzeme kullanılan İslam Merkezi için Prens Charles'ın talebi doğrultusunda yaklaşık iki yıldır çini ürettiklerini söyledi. Ersan, "Büyük bir gurur duyarak üretime başladık. Bir yılı aşkın sürede istenilen 7 bin çininin yarısını üretip, teslim ettik. Kalanın üretimine devam ediyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları