kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üç gençten biri lisans programına

Pervİn Kaplan
Lisans programları için tercih yapma hakkına sahip öğrenci sayısı 874 bini aşıyor. Lisans programlarının kontenjanı ise 275 bin 178. Üç gençten biri lisans programına yerleşecek..
Bu yıl lisans programlarını tercih edebilecek öğrenci sayısı SAY-2, EA-2 ve SÖZ-2 olmak üzere üç puan türünde 874 bin 178. Devlet, vakıf ve KKTC üniversiteleri olmak üzere toplam lisans kontenjanı ise 275 bin 178. Yani üç gençten biri lisans programına yerleşecek. Bu yıl ÖSS sonuçları geçmiş yıllardan farklı oldu. Bu sonuçlarda baraj puanlarının düşürülmesi önemli ölçüde etkili oldu. Geçen yıl ön lisans programını tercih etmek için 165, lisans programı tercihi için 185 puan gerekirken, bu yıl puanlar 145 ve 165 olarak belirlenince barajı aşan öğrenci sayıları da arttı.

KATSAYIYA DİKKAT
2006 yılında 185 puanı geçen öğrenci sayısı 508 bin civarında iken 2007 yılında bu sayı 604 bine yükseldi. Bu yıl ise 165 puanı ile lisans programlarından birini tercih edecek aday sayısı geçen yıla göre 200 bin kişi arttı. Bu yıl lisans programlarının kontenjanları da geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında arttı. Geçen yıl lisans programlarının kontenjanı 207 bin 339 iken bu yıl sayı 275 bin 178'e ulaştı. 165 baraj puanını geçerek, lisans tercihi yapabilecek durumda olan her üç gençten yaklaşık biri dört ve daha fazla yıllık fakültelerin lisans programlarına yerleşebilecek. Ön lisans programlarında da geçen yıla göre artış oranı yaklaşık yüzde 20. Bu yıl 257 bin 360 kontenjan var. Geçen yıl bu rakam 208 bin 889'du. Tercihleri yaparken yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS puanları hesaplanırken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) çarpılacağı katsayıların gözden uzak tutmamak gerekiyor. Çünkü adaylar kendi alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken AOBP'leri 0,8 katsayısıyla çarpılacak. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların AOBP'leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,24 ek puan ile çarpılarak, YÖSS puanlarına eklenecek. Ancak adaylar alanları dışında bir programa yerleştirilirken AOBP'leri 0,3 katsayısıyla çarpılıyor.

DAHA ÖNCE YERLEŞENLER
Bu arada adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre de AOBP'lerin yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanlarına katkısı farklı olacak. Geçen yıl ek yerleştirmede dahil kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, AOBP'leri, kendi alanında bir programa yerleştirilirken 0,4, alanı dışındaki bir programa yerleştirilirken 0,15 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,12 katsayısıyla çarpılacak. Yalnızca mezun olamadıkları için kayıtlarını yaptırmamış olanlarda bu işlem uygulanmayacak.