kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yazın Tehlikelerinden Çocuğu Koruma Yolları:

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
6 ayın altındaki bebekler:

* Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin.

* Eğer gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa, açıkta kalan yüzüne ve ellerinin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.

6 ay-6 yaş arası çocuklar:

* Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün ve bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. Koruyucuyu iki saatte bir tekrarlayın.

* Koruma faktörü en az 15 olan, çocuklar için hazırlanmış özel ürünler kullanın.

7 yaş üstü çocuklar için:


* En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi, güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8 cm'lik gölgeliği olan bir kasket ve yüzde 99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.

* Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasında güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın.

* Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucu kullanın.

* Güneş koruyucuyu, çocuğunuz yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da mutlaka yenilemeyi ihmal etmeyin.

Sıcak çarpmasına önlem:


* Çocuğunuzun sıcağa ve iklime alışması için, ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmamasını sağlayın. İklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin.

* Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterin. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200 cc, 50-60 kiloda ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı almasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın.

* Açık renkte, pamuklu, tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin

Havuz kazalarına karşı:

* Çocuğu havuzda veya havuzun yakınında yalnız bırakmayın.

* Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin

* Havuzun yanında telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun.

* Şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulmak için sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir.