kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şahan Gökbakar, eleştirilere Rolling Stone dergisi aracılığıyla yanıt verdi.

Nuri Bilge'nin izlenmemesi benim suçum değil!

Henüz 27 yaşında. Türkiye'nin en çok gişe yapan filmi 'Recep İvedik' onun imzasını taşıyor. Bu başarı, eleştirileri de beraberinde getirdi. Ama Şahan Gökbakar söylenenleri hiç mi hiç takmıyor: Nuri Bilge Ceylan çok büyük bir başarı elde etti Cannes Film Festivali'nde. Ama filmlerinin izlenmiyor oluşu benim suçum değil!..
Bugünlerde televizyonda gösterilen Turkcell reklamıyla ve hasılat rekorları kıran 'Recep İvedik' filmiyle eleştirilere maruz kalan Şahan Gökbakar, hakkındaki olumsuz yorumlara hiç kulak asmıyor. Ve hiçbir zaman tuzağa düşmeyeceğini belirtiyor: "İnsanda 'Ben değerli işler yapmalıyım' diye bir hınç oluşturmaya çalışıyorlar. Ama ben tuzağa düşmem..." İşte Gökbakar'ın Rolling Stone dergisine anlattıkları...

* Nuri Bilge Ceylan Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldıktan sonra konu popüler filmler üstünden size bağlandı. "Recep İvedik her yerde oynarken Nuri Bilge Ceylan'ın filmi hiçbir yerde gösterilmiyor" diye. Bu tip eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bana kendimi kötü hissettirmiyor. Hangi filmin nerelerde gösterileceğine ve ne kadar izleyici toplayacağına ben karar vermiyorum. Ben bir tane film yaptım, insanlar beğenip izlediler. Nuri Bilge Ceylan çok büyük bir başarı elde etti Cannes Film Festivali'nde. Filmi burada vizyona girince insanların seyretmiyor oluşu popüler sinema yapanların suçu değil. Bu benim suçum değil! Bu insanların tercihi.

BU BENİM SORUNUM DEĞİL
* Bu eleştirilerle size haksızlık yapıldığını mı düşünüyorsunuz?
Bunun muhatabı ben değilim ki! Ben 'Recep İvedik' gibi bir film yapmasam 'Üç Maymun'un gişesi daha fazla olurdu gibi bir mantık olsa doğru diyeceğim. Ben yapmasam başka komedyenler yapacaktı. Sırf komedi filmleri de değil. 'Babam ve Oğlum' da büyük gişe elde etti, 'Kurtlar Vadisi' de... Nuri Bilge Ceylan'ın başarısını çok takdir ediyorum ama 'Filme kaç kişi gitmiş', bu benim sorunum değil.

* Bugüne kadar Türkiye'de en çok bilet sattıran film 'Recep İvedik' oldu. Bekliyor muydunuz bunu?
Bu kadar olay yaratacağını düşünmüyordum. Güzel bir şey olur diye tahmin ediyordum sadece. İnsanlar sevdiler, ben de mutlu oldum.

AĞIZDAN AĞIZA REKLAM
* Bir röportajınızda 'Recep İvedik' için "İçimizdeki kıroyu ortaya çıkardım" dediniz. Sizce ortalama Türk insanı nasıl özelliklere sahip?
Agresif, kompleksli ve perdelerini kaldırdığında da kedi gibi bir insan. Böyle insanlarız hepimiz. Bu Türk insanıyla ilgili bir yargıdan ziyade durumu özetleyen bir şey. Bu filmi eleştirenlerin; bayağı, basit bulanların kendi elit dünyalarında 9/8'lik ritimle dans ettiğini biliyorum. O yüzden kimse bir şey söylemesin.

* 'Recep İvedik' neden bu kadar çok tuttu?
İnsanlar çok doğal bir şeyle karşılaşıp çok güldüğü için tuttu. Dünyadaki en kuvvetli iletişim araçlarından olan ağızdan ağıza reklam, bu film için acayip geçerli oldu. Herkes gördüğü şeyi en az 10 kişiye söyledi. "Niye insanlar buna kahkahalarla güldü?" diye bakarsan sinir bozuyor. Çünkü 'Recep İvedik'in hikayesi çok basit.

* Etrafınızda sizin için çalışan senaristler var mı?
Senaristler grubu diye bir şey benim hayatımda hiç olmadı. Benim iki-üç tane geyik yaptığım arkadaşım var. Aynı odada oturuyoruz, geyik yapıyoruz. Öyle çıkıyor bunlar. Genelde de son kararı ben veriyorum, hep öyle çalıştım. Mesela filmi yazdık ama sonra bir baktık ki filmdeki esprilerin hiçbirisi senaryoda yok. En çok tutan espriler senaryoda yok. Hepsi doğaçlama çıkmış. Dolayısıyla yazılı bir metinle çalışamayacağımı anladım.
Haberin fotoğrafları