kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağlık Turu

Kemoterapi sırasında gebelik için yeni teknik
ALMAN
bilimadamları yeni kanser teşhisi konulan hastaların kısırlığa yol açan kemoterapiye girmeden önce yumurtalarının korunarak çocuk sahibi olmalarını sağlayan yeni bir teknik geliştirdi. Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi'nden profesör Michael Von Wolf'un açıkladığı yönteme göre, kemoterapi döneminden önce kadının yumurtlama döneminin son evresinde GNRH-antagonist adlı ilaçla gelişimi hızlandırılarak alınan yumurtalar donduruluyor. Kemoterapinin ardından yumurtalar kadın rahmine konuluyor ya da yapay döllenme metoduyla kullanılabiliyor. Böylece kemoterapinin yan etkilerinden korunarak çocuk sahibi olabilmenin yolu açılıyor.

Metal küpe ve piercing bel ağrısına yol açıyor
İNGİLTERE'DEKİ
araştırmada, kadınların vazgeçemediği metal küpe, gerdanlık ve bilekliğin yanısıra gençlerin rağbet ettiği piercing'in kronik bel ağrısına neden olduğu belirlendi. Cardiff Üniversitesi uzmanları, "Deriyle temasa geçen metal cisimler vücutta zincirleme reaksiyona yol açıyor. Yüzlerce kastaki düzeni bozuyor. Sinir sistemi, bedeni, metallerin bu etkisinden kurtarmak için devreye giriyor. Bu yüzden kaslar geriliyor. Bedende oluşan bu sters de bel kısmında kronik ağrı şeklinde ortaya çıkıyor" dedi.

Bebeğin bir gülüşü bile anneyi mutlu ediyor
ABD'Lİ
bilim adamları, 5 ile 10 aylık bebekleri olan annelerin gülme anında beyinlerindeki değişimi inceledi. Gülen bebek fotoğrafını gören annelerin beyinlerine kan akışı artıyor. Özellikle kendi bebeklerinin fotoğrafını gördüklerinde ödül kazanmanın verdiği hisse kapılan annelerde mutluluk hormonunun salgılanması da artıyor. Araştırmacı Dr. Lane Stratheran, "Annenin mutlu olmasının yanı sıra dopamin hormonunun etkisiyle vücudunun direnç kazandığını, hayata bağlılığının arttığını gördük" dedi.