kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstek var, değişim var, Anadolu'ya çıkış yolu gösteren yok!

ŞAH TANYERİ
SABAH'ın 80 ili kapsayan Anadolu KOBİ çalışması geçen hafta Ankara sayfamızla sona erdi. 1.5 yılı aşkın sürede kuş uçumu 103 bin 328 kilometre yol yaparak, Anadolu girişimcilerini okurlarımızla buluşturduk..
Hayatımda Anadolu'nun ayrı bir yeri var. Anadolu İlkokulu'na gittim, Anadolu Ajansı'nda 20 yıl çalıştım ve nihayet SABAH gazetesinde Anadolu ekonomisini ve KOBİ'leri haberleştirmek için, İstanbul'un dışındaki 80 ili birden dolaştım. Anadolu'yu tanımak, tanıtmak için elbette Anadolu'ya gitmek lazımdı. Ekonomi Müdürümüz Cüneyt Toros da böyle düşünüyordu.

DÜNYA ÇEVRESİNDE 2.5 TUR
Kasım 2006'da başlayan Anadolu yolculuğum 1 Temmuz 2008'de yayınlanan Ankara sayfamız ile noktalandı. Bu süreçte gazete sahipliği iki kez el değiştirmesine rağmen, bu proje devam etti. Bugün okurlarımızın karşısına, bu işi başarmanın kıvancı ile çıkıyorum. Her türlü hava koşulunda, her türlü ulaşım aracını kullanarak Anadolu'nun tüm kentlerine gittim. Kuş uçumu 103 bin 328 kilometre yaptım. Dünyanın çevresini 2.5 kez dolaşacak kadar bir yolculuk ettim.

NELER GÖRDÜM?
Yolculuk süresince sayısız girişimcinin başarı hikâyelerini dinledim. İtfaiye suyu ile fabrikasının temelini atandan, gece olunca tesisinin yakınına kurtların indiğini anlatana kadar, bir sürü sanayici tanıdım. Şehirler gördüm, yoksulluğun izlerini taşıyan... İlçeler vardı, koca koca fabrikalarıyla kimi şehirlerin nüfusunu aşan çalışan sayısını barındıran... Değişime tanık oldum. Anadolu'da pıtrak gibi ortaya çıkan sanayi tesisleriyle sigortayla tanışan, televizyonlarda gördüğü giysilere ve maaşını alır almaz cep telefonuna kavuşan işçiler gördüm. Köylü kızları, erkekleri sanayi işçisi haline gelirken, üretimin dinamosu olan tüketimin de birer parçası olmuşlardı. Emek yoğun sektörlerde fabrikaların önü birer otobüs terminalinden farksızdı. Sanayileşme insanları adeta bir mıknatıs gibi kendine çekerken, yoğun göçlerle kentlerde çarpık yapılmaya yolaçtığı da gün gibi ortadaydı.

DEĞİŞİM KAÇINILMAZ
Anadolu'da tek ürüne veya tek sektöre bağımlı illerin sayısı az değil. Bu illerde değişim, sektör ve ürün çeşitlemesine gitmek kaçınılmaz. Aksi halde en ufak bir krizde, sosyal sıkıntılarla karşılaşma ihtimali ciddi bir tehlike. Bir başka tehlike de, uyuşturucu parasının şehir ekonomilerine girdiği iddiaları. Yoksul kentlerdeki büyük yatırımların mali kaynağı soru işaretleri doğuruyor. Sınır illerindeki kaçakçılığın da kanıksanması şaşırtıcı. Bir ilin ticaret ve sanayi odası başkanı, "Melek değiliz, biz de sınır ili olsak kaçakçılık yapardık" diyebiliyor. Kısaca, Anadolu öyle ya da böyle çıkış yolu arıyor, Duyurulur.