kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saati 8 milyon dolar

İngiliz Times gazetesi 3 günlük G-8 Zirvesi'nin 500 milyon dolara mal olduğunu yazıp, "Bu paraya 4 milyon AIDS hastası tedavi edilirdi. Yardım planları gerçekleşmiyor" yorumu yaptı..
Japonya'nın Hokkaido Adası'nın başkenti Sapporo'da dün başlayan G-8 Zirvesi bütün dünyanın gündeminin ilk maddesi... Ekonomilere yön veren gelişmiş 8 ülkenin liderleri yarın son bulacak zirve için hafta sonundan itibaren Japonya'ya gelmeye başladı. Afrika ülkesi (Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Tanzanya) lideriyle birlikte zirveye toplam 2 bin delege katılıyor.

8 ÜLKEYLE DÜNYA DÜZELMEZ
Ancak açlık, artan gıda fiyatları ve yoksulluğun ana gündem maddesi olduğu zirve için Japonya'nın tam 500 milyon dolar harcamış olması tepki çekti. Dünya basını "Saatine 8 milyon dolar harcanan bu zirveden sonuç da çıkmayacak, bozulan ekonomik dengeler de düzelmeyecek" yorumu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de 3 gün sürecek bu zirvenin zaten katılan ülkelerin sayısı nedeniyle başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Sarkozy, "Sadece ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya ve Rusya'nın katıldığı bir zirveden tüm dünyayı kapsayan sonuçlar çıkması mümkün değil" diye konuştu.

YARDIM PLANININ GERİSİNDE
İngiliz Times gazetesi de G-8 Zirvesi için harcanan parayla 4 milyon AIDS hastasının tedavi masraflarının karşılanabileceğini belirtti. G-8 liderlerinin 2005'te aldıkları "yardımları 50 milyar dolara" yükseltme kararının gerçekleştirilemediğini belirten gazete, "10 yıl için 10 milyar dolarlık yardım ancak yerine getirilebiliyor. Oysa zirve için saatte 8 milyon dolar harcanıyor" yorumu yaptı.