kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kriz çıkar, diyen mazoşist yaklaşımı anlamıyorum'

OLCAY AYDİLEK
Enerji Bakanı Hilmi Güler, "İletim hatlarında önemli yatırımlar yaptık, teknik kayıpları azalttık, hassas ve dengeli bir enerji yönetimi sürdürüyoruz" dedi..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yatırımlardaki gecikme ve yaz aylarında talebi artıran klima yüküne bağlı olarak elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceği yönündeki beklentilere, "Bu neden oluyor? Bu mazoşist yaklaşımı bir türlü anlamıyorum" sözleriyle tepki gösterdi. Bakan Güler, SABAH'a, elektrikte gündeme gelen arz-talep sıkıntısı, elektrik zammı ve santral yatırımları hakkında son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"YANLIŞ HİPOTEZ"
Yaz aylarında klimaların da devreye girmesiyle elektrikte kesinti olacağı yönünde oluşan beklentilere işaret eden Güler, "İletim hatlarında önemli ve kritik yatırımlar yaptık. Teknik kayıplarda önemli avantajlar sağladık. Bir de reaktif güç meselesi vardı. Onları da yatırımlarla büyük ölçüde düzelttik. Bunu yaparken hala çok hassas ve dengeli enerji yönetimi sürdürüyoruz. Bu yıl da sıcak ve kurak bir yaz geçiyor. Herkeste, ne zaman kriz çakacak ah bir kriz çıksa beklentisi var" dedi. Bu yönde bir beklentinin varlığını sürdüğünün anımsatılması üzerine Enerji Bakanı Güler, "Bu neden oluyor? Bu mazoşist yaklaşımı bir türlü anlamıyorum" dedi. Güler, 6 yıllık bakanlığı döneminde elektrikte üretim kapasitesini artırmak için yeterli yatırım yapılmadığı yönündeki eleştirileri de yanıtladı. Güler, yatırım yapılmadığı saptamasının doğru olmadığını kaydederek, "Yanlış hipotez üzerine değerlendirme yapılıyor. 28 bin megavatlık proje başlatıldı. Türkiye'nin göreve geldiğimizdeki çalışan santralleri 19 bin megavattı. Şimdi Türkiye'nin kurulu gücü 41 bin 500 megavat. Bunun 31 bin 500 megavatını kullanabilecek durumdayız. 19 bin megavattan, 31 bin 500 megavata nasıl geldi?" dedi. Petrol fiyatlarının, son 1 yılda yüzde 100 arttığını anımsatan Bakan Güler, "Türkiye'de, elektriğin yarısı doğalgazdan üretiliyor. Bu zammı yapmalıydık" dedi. Hatırlanacağı üzere elektriğe yılbaşında yüzde 19.5, 1 Temmuz itibariyle yüzde 21 zam yapıldı.