kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğadan, çayın profesörünü transfer etti, üretim % 50 arttı

MENEKŞE ATASELİM
Doğadan Genel Müdürü Pasinli, siyah çayda kaliteyi artırmak için Sri Lanka'dan 'çay profesörü' Holsinger'i getirdiklerini dile getirdi. Kapasiteyi yüzde 50 artıran şirket ikinci fabrika için yer arıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Doğadan, çayın profesörünü transfer etti, üretim % 50 arttı
Yüzde 50'nin üzerinde pazar payı ile bitki ve meyve çayı pazarının lideri olan Doğadan, Coca-Cola bünyesine katıldıktan sonra siyah çay segmentine de girdi. 6 aydır Seylan tarzı siyah çay üreten Doğadan, bu çayın anavatanı olan Sri Lanka'da 'Çay Profesörü' unvanı alan Bernard Holsinger'i Rize'ye transfer etti. Rize Gündoğdu'daki Doğadan fabrikasında yaprakların tasnifi ve üretimi konusunda tecrübelerini aktaran Holsinger için Doğadan Genel Müdürü Cem Pasinli, "Amacımız kaliteyi yakalamak. Bunun için de anlatmak yeterli olmuyor. O tecrübeyi orada yaşayan biri olmalı" dedi. Tüketiciden çok iyi tepkiler aldıklarını aktaran Pasinli, siyah çayda Doğadan'ın yıl sonu hedefini yüzde 50 artırdığını kaydetti. Pasinli, "Şu anda Rize'deki fabrikamız günde 70 ton siyah çay işliyor. Kapasitesi 90 bin ton. Ancak bizim günde 140 tona ulaşmamız gerek. Bunun için de ikinci bir fabrika kurmak için yer bakmaya başladık. 2009'a kadar bu işi bitirmeliyiz" diye konuştu.

57 MARKA YARIŞIYOR
Üst segmentte üretim yaptıklarını belirten Pasinli, minumum fiyat maksimum tonaj düşüncesinde olmadıklarını, fiyat dengesini tüketicinin haklı bulduğu seviyede tutacaklarını kaydetti. Pasinli, şöyle devam etti: "Siyah çayda marka sayısı 57. Devletin üretim yaptığı bir pazarda bulunmak zor. Biz de premium ürünümüzle liderliğe oynayacağız. Şu anda tüketicinin ilgisi de tüm hesaplamalarımızı değiştirtti. Çay markalarımızdan altın yaprak üst segmentteki çaylardan yüzde 10-15 daha pahalı. Ancak Türkiye'nin ilk iri yapraklı yani Seylan modeli üretimi yapan firması olarak Sri Lanka'dan uzman getirdik." Çayda "İkinci Hayat Projesi" ile üreticilerle stratejik ortaklık kurduklarını anlatan Doğadan Genel Müdür Pasinli, "Kalite karşılığında prim verdik. 2.5-3 yaprağı toplamak için eğitim verildi. 737 YTL olan çay fiyatına biz 957 YTL veriyoruz. Bahçede iyi ürün toplanmadıkça üretim de iyi olmuyor" diye konuştu. 41 yıl boyunca Sri Lanka'da kamu ve özel sektörle çalışan Çay Profesörü Bernard Holsinger ise siyah çayda kaliteyi iri yaprak belirlediğini belirterek "Türkler çayın her türlüsünü seviyor ama kalite arıyor" diye konuştu.