kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Parti kapatma idamla denk'

Ersan ATAR ANKARA
Bakan Çiçek, sözlü savunmada "AK Parti'yi kapatmak anayasayı ihlaldir" vurgusu yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Parti kapatma idamla denk'
Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davasında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından okunan AKP sözlü savunması partinin internet sitesinde aynen yayınlandı. Sözlü savunmada Anayasa Mahkemesi üyelerine, "kapatma kararı verirseniz, anayasanın 'demokratik devlet' ilkesine aykırı davranmış olursunuz" diyen Çiçek, parti kapatmanın idamla denk düştüğü hatırlatması yaptı. Çiçek'in, 177 sayfadan oluşan savunmasında şu satırlar dikkat çekti:

* Siyasi partiler sosyolojik toplumsal gerçekliği yansıtan aynalar ise aynayı kaldırmak gerçeği kaldırmak anlamına gelmiyor.

* Siyasi partilerin kapatılması, kişiler açısından idam cezasına denk düşer.

* Şu kısa hayatımız içerisinde fikirlerimizde çok köklü değişiklikler olduğunu gördük. Mesela kendi hayatımızda bir zamanlar Nâzım Hikmet'e kimler karşı idi, şimdi kimler şiirini okumaktadır? Doğru olan bugünküdür.

'JÜRİSTOKRATİK'
*
İktidardaki siyasi partinin kapatılması ve genel başkanına siyasi yasak konması halinde hükümet de kendiliğinden düşer. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, halkın yapmadığı hükümet değişikliğini mahkemeler yapamaz. Mahkeme kararlarıyla iktidarların değiştiği ülkeler demokratik devletler değil, jüristokratik (atanmışların yönetimi) devletlerdir.

* İddianame açısından baktığımızda hukuk siyaseti yargılamaktadır. Bu dava ile ilgili vereceğiniz karar, sadece hüküm fıkrasıyla değil, yorumlarıyla, gerekçesiyle yeni yüzyılda önemli bir mihenk taşı olacaktır.

* İktidar partisi olan AK Parti hakkında kapatma davası açılması veya yargılama sonunda kapatma kararı verilmesi, anayasanın ikinci maddesinde ifadesini bulan "demokratik devlet" ilkesine tartışmasız aykırıdır.

* Dengir Mir Mehmet Fırat'a ait olduğu söylenen; 'dini her alandan kovan felsefi bir laikçiliğin temsilcisi değiliz' sözü, laikliğe aykırı değildir... Eğer iddia makamının yaklaşımını benimsersek o vakit, camide ezan okunması, kilisede çan çalınması, cuma namazı ve bayram namazı kılınması, kurban kesilmesi, cenaze namazı kılınması, hac ibadeti yapılması gibi dinin dışa yansıyan bütün tezahürlerini laikliğe aykırı görüp yasaklamak gerekecektir.

* Başbakan 'değişmedim' sözünü, "Başbakan olmasının aile yaşantısını değiştirmediğini" ifade için kullanmıştır.

* Avrupa Birliği, laik sistemin sahibi ve de uygulayıcısıdır. Laik bir sisteme sahip AB üyesi olma yönünde en önemli adımların atılması AK Parti iktidarlarında olmuştur. AB üyeliğinden yana tavır koymak, açıkça laiklikten yana tavır koymaktır. n"Ilımlı İslam projesi" gibi öteden beri belli odaklarca AK Parti'ye isnat edilmeye çalışılan yakıştırmanın da, iddia makamının iddialarına esas teşkil etmesi gibi, bu konu da iddia makamının siyasi yaklaşımını da ortaya koymaktadır. Partimiz demokratik özgürlükçü ortamı şiddet ve terörün en büyük düşmanı olarak görmektedir.