kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Elitlerle marjinaller niye kapışıyor?

Türkiye hareketlendi, sistem kilitlendi! Güç paylaşım savaşı sürüyor. Türkiye'nin elitleri çıkarları uğruna kapışıyor. Sonuçta görünen köy kılavuz istemiyor! Açık ve net olan şu; Türkiye doğru yolda ilerledikçe elitler konumunu kaybediyor.
Şimdi, "Bu elitler kim ve dertleri ne?" diyeceksiniz... Elitlerin hepsi tanıdık, çoğu eski tüfek solcular, liberaller ve ecmainler ! (Dini toplumsal ve siyasal bakımdan manipüle etmeye çalışanlar.)
Üç kesim, 2002'de iktidarın yeni adresi AK Parti ile adeta ortak bir koalisyon oluşturdu. Muhteşem üçlü, devletin sivil toplum önünde güçlü olmasını istemedi. Bastırdıkça bastırdı, 2007 Ağustos ayına kadar olan dönemde üçlü koalisyon sürdü. Bu üçlü koalisyon ile iki kesim hep karşı karşıya geldi.
Ciddi ciddi kavga ettiler.
Artık marjinalleşen "Ulusalcı ve milliyetçi" yapılardan söz ettiğimizi anladınız. Bu iki marjinal yapı, küreselleşme karşıtı. Ekonomik ve politik tabanlarını çoktan yitirdiler. Hatırlatalım. Güçlü geleneğe sahip "bürokrasi" uzun süredir bu marjinallerle birlikte hareket ediyor. Niye mi? Ortak noktaları, devletin konumu.
Marjinallere göre; "Bedeli ne olursa olsun devlet her zaman ve her ortamda güçlü olmalı!"
Bürokrasiye göre de öyle! Görüşlerini "Anadolu geleneği" diye ortaya koydular.
"Türkler özgürdür, standart toplum anlayışına uymaz!" teziyle AB yolculuğuna bile dönüp bakmadılar. Onlara, AB yolculuğu bile dar geldi. 65 bin sayfalık AB mevzuatını okumak adam akıllı zor işti...
Ancak küresel sermaye dayattıkça dayattı. Devletin konumunu yeniden yeniden sorgulattı... Ne olduysa oldu, 2007 Ağustos'unda koaliyonun büyüsü bozuldu.
Ve, iki marjinal grup, askerin hiç beklenmedik bir biçimde sisteme geri dönmesinden nemalanmak istedi. Devletin konumuyla ilgili kavga büyüdü. "Cumhurbaşkanlığı seçimi" görüntüsüyle kamuoyuna yansıdı.
Ancak işin rengi çok başkaydı.
Asıl kavga, ordunun sisteme geri dönüşüydü!.. Kabul edelim ki, Türkiye'nin çok ciddi bir terör sorunu var. Karşımızda kapı gibi Irak ve Irak'ın kuzeyi duruyor!..
İşte ordunun siyasete döndüğü süreç, Türkiye ile ABD'nin kopan ilişkilerinin yeniden tesis edildiği 2007 yılı Mart ayında başlayan yeni süreçti. Zemin Irak yolculuğu ve ABD ile ilişkilerin yeni konumuydu.
O tarihte Türkiye ne yaptı?
Sınıra asker yığdı. Türkiye'yi kaale almayan ABD ibreyi geri çevirdi. Kartlar farklı açıldı. Elitler, marjinaller ve askerler bambaşka bir yolculuğa çıktı. Bugün Irak'la petrol ve sınır güvenliği anlaşmaları ile ticari ilişkiler sürüyor. Ama ABD için sırada İran var...
Petrol, 150 dolara gidiyor.
Ağustos ayı temmuz ayından daha sıcak geçecek gibi görünüyor...