kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Aziz Yıldırım

Aziz Başkan Maliye'ye gitti, kulüp hisseleri fırladı

RAHİM AK
Maliye'nin yüzde 15'e indirdiği futbol kulüplerinin vergisini sıfırlayacağı yönündeki söylentiler spor kulüplerinin hisselerini uçurdu. Beşiktaş hissesi % 13.5 Fenerbahçe % 8.8 Trabzonspor % 7.1 prim yaptı..
Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olan Milli Takım'ın ülke tanıtımına bulunduğu katkı nedeniyle hükümetin tüm futbol kulüplerine olan vergiyi sıfırlayacağı söylentisi futbol kulüplerinin hisselerini bir ayda yüzde 32 tırmandırdı. Fenerbahçe Sporn Kulübü Başkanı ve Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım'ın geçen hafta Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı'na geldiği ve burada spor kulüplerinin vergi sorunlarıyla ilgili uzmanla görüştüğü öğrenildi. Yıldırım'ın spor kulüplerinin vergi sorunları hakkında görüştüğü ifade ediliyor. Maliye kaynakları Yıldırım'ın ziyaretini doğrularken bu olay borsada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın şampiyonada Futbol Federasyonu yetkililerine spor kulüplerinin vergilerinin sıfırlanması yönünde görüş bildirdiği söylentileriyle birleşince başta Fenerbahçe olmak üzürü 4 kulübün hisselerini borsa düşerken tırmanışa geçirdi.

TRABZONSPOR DA UÇTU
Dün de borsa yüzde 1 yükselmişken spor hisseleri ortalama yüzde 6 yükseldi. Fenerbahçe hisseleri yüzde 8.84, Beşiktaş hisseleri yüzde 13.54, Trabzonspor hisseleri yüzde 7.19 arttı. Futbol kulüplerinin değeri 2 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Fenerbahçe'nin değeri ise son artışla birlikte 2 milyar YTL'ye (1.6 milyar dolar) çıktı. Kanarya borsanın devleri arasındaki ilerleyişini sürdürdü en büyük 25'inci şirket oldu. Trabzonspor borsa şirketleri içinde 373 milyon YTL piyasa değeri ile 82'nci olurken Galatasaray Sportif 263 milyon dolarlık piyasa değeri ile 97'nci sıraya kadar çıktı. Beşiktaş ise 87 milyon dolarlık piyasa değeri ile ilk 100'e giremedi. 155'inci borsa şirketi oldu.

ANLAMI KEMİKSİZ KAZANÇ
Kulüplerin halka açık olan şirketlerine ortak olan borsa yatırımcısı kulübün sadece gelirlerine ortak oluyor. Giderler kulübe kalıyor. Böyle olunca şirketlerin piyasa değerleri de şişiyor. Gelir artışı direkt olarak kar payına yansıyor. Hissedarlar kemiksiz para kazanıyor. Oysa Beşiktaş'ta durum aynı değil. Kulüp zararları ve masrafları halka açık şirketin bilançosuna dahil. Borsa ortakları bu zararları kâr paylarında görüyor.
Haberin fotoğrafları