kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye büyüdü depolar dolmadı

Petrol fiyatlarındaki artış ve kaçakta yaşanan kıpırdanma ilk çeyrekte tüketime de yansıdı. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 6.6 büyürken, benzin tüketimi yüzde 10.8 geriledi..
Ham petrolün varil fiyatı dün itibarıyla 146 dolardan dönerken, akaryakıt fiyatlarındaki artış ile kaçaktaki artış satışları vurdu. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) Ocak-Mart 2008 Sektör Raporu da küçülmeyi gözler önüne serdi. 2008'in ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 6.6 oranında büyürken aynı dönemde otomotiv yakıtlarındaki büyüme yüzde 14'ü zar zor yakaladı. Yılın ilk üç ayında 2007'nin aynı dönemine göre benzin tüketimi yüzde 10.8 düşerken, Türkiye'de yaygın olarak araçlarda kullanılan motorindeki artış yüzde 3.4 ile sınırlı kaldı. Toplam beyaz ürünler olarak bakıldığında ise ilk çeyrekteki artış metrekare bazında yüzde 0.8 seviyelerinde kaldı. Enerji Petrol & Gaz gazetesi tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Enerji Günleri Konferansı'nda konuşan Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Türker de rakamlardaki düşüşe dikkat çekerek, 2008'in ilk çeyreğinde 2007'den çok farklı bir tablo ortaya çıktığına işaret etti.

'SIKINTI OLDUĞU ORTADA'
Türker, "Birinci çeyrek büyüme rakamları beklentilerin üzerinde çıkarken, akaryakıt sektöründeki rakamlar birtakım sıkıntılar olduğuna çok güzel bir işaret oldu. 2007'de motorin tüketimi yaklaşık yüzde 6.1 artarak 15 milyon metreküpe gelirken, benzinde yüzde 2.9'luk bir daralma olmuştu. Toplam otomotiv yakıtlarının tüketimi ise yüzde 8.5 oranında artmıştı. 2008'in birinci çeyreği, 2007'den çok farklı bir tablo ortaya koyuyor. Toplam motorin yüzde 3.4 yükselmiş, ancak düşük kükürtlüyle diğerini ayırdığınız zaman düşük kükürtlü dışında yüzde 3.7'lik bir daralma var. Benzinlerde yüzde 10.8 daralma var. Sektörümüzde birtakım sıkıntıların olduğunu birinci çeyrek çok güzel gösterdi" di ye konuştu.