kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Timur Bayındır

Vasco iflası 500 sosyoloğu açıkta bıraktı

Recai KÖMÜR İSTANBUL
Vasco Turizm'in iflası bilim insanlarını da vurdu. Sosyoloji Kongresi'ne gelen davetlilerin rezervasyonunu yapan Vasco yüzünden parasını ödeyen 500 katılımcı otelsiz kaldı..
İflas eden Vasco Turizm nedeniyle Antalyalı turizmciler sorunun çözmek için bir araya gelirken 7-11 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak olan Uluslararası Sosyoloji Kongresi, Vasco'nun 27 Haziran'da iflas etmesi yüzünden krize girdi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olma yolunda hazırlıklarını sürdüren İstanbul'da bulunan 250 otelde 500 bilim adamını ağırlayacak yer bulunamadı. Uluslararası Fransızca Konuşan Sosyologlar Derneği (AISLF) ve Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Sosyoloji Kongresi, iflas eden Vasco yüzünden İstanbullu otelcileri önemli sınavla karşı karşıya getirdi. Özellikle kongre turizmi başta olmak üzere adını dünya kenti olarak duyurmaya çalışan İstanbul'da 500 bilim insanına yer bulunamadı. Kongreye katılacak bilim adamlarının mağduriyetini öğrenen İsviçre, büyükelçiliği üzerinden Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek konu hakkında savunma istedi. Galatasaray Üniversitesi ise TOBB ile yaptığı görüşmeler sonunda dün ödemeler için zorla destek buldu.

SİGORTA SİSTEMİ ŞART
Toplam bin 400 kişinin geleceği kongrede 500 kişinin rezervasyonunun Vasco tarafından gerçekleştirildiğini ancak ödeme yapılmadığı için otellerin rezervasyonları iptal ettiğini ifade eden TUROB Başkanı Timur Bayındır, sıkıntının kongre tarihine kadar çözülemeyeceğine inandığını ifade etti. Geçmişte de Vasco gibi şirket iflasları ile karşılaştıklarını ve sektörde sigorta sistemi getirilmesinin hep gündeme geldiğini kaydeden Bayındır, "İstanbul'un tanıtımına negatif etkileri olur düşüncesiyle sorunu izale etmeye çalışıyoruz. Ancak bu kadar insanı bedava yatırma imkânı da yok. Geçmişte de bu türden sıkıntılar yaşadık. Oteller battı, sıkıntı yaşandı. Sektörde bir sigorta sistemi getirelim dedik ama bu bir türlü gerçekleşmedi" dedi. Kongre için gelecek bilim insanlarından bir kısmının üniversite tarafından misafir edileceğini belirten Bayındır, "Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteği için uğraşıyoruz. Çözüm biraz zor görünüyor. Bakanlık ve bizden başka konuyla ilgilenen yok" dedi.