kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar %1 değer yitirince petrol 4 $ artıyor

* 19'uncu Dünya Petrol Kongresi'ne uluslararası şirketler, uluslararası kuruluşlar ve üretici devletlerden yaklaşık 3 bin 200 delege katıldı.
* Kongre boyunca OPEC üyesi ülkelerden gelen katılımcılar ile uluslararası petrol şirketleri ve tüketici ülkelerden katılımcılar arasında petrol fiyatlarındaki yükseşin nedeninin üretim kısıtları mı, yoksa spekülasyon mu olduğu tartışmaları her seviyede yaşandı.
* Uluslararası Enerji Ajansı'nın üçüncü petrol şoku yaşandığı ve spekülasyonu suçlamanın kolay yol olduğu yorumuna yanıt, kongrede bulunan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al Naimi'den geldi. Nami, "Üretim yeterli. Fiyatı yükselten en büyük neden spekülasyon" dedi.
* BP Başekonomisti Christof Ruehl de yaptığı sunumda şirketinin spekülasyon olup olmadığı yönünde çalışmasında fiyat artışıyla finansal yatırım arasında bağ kuramadıklarını söyledi. Sunumun ardından söz alan ve kendini Kuveyt Petrol Şirketi'nden üst düzey yönetici olarak tanıtan biri de "Spekülasyonu yok sayamazsınız" dedi.
* Kongre boyunca sektöre ait ilginç veriler de açıklandı. Rafinaj, petrol arama ve çıkarma ile nakli sektörlerinin sermaye harcamalarının 2016 yılında 1 trilyon doları aşacağı ve ABD dolarının Euro karşısında her yüzde 1'lik değer kaybının petrolün varilini 4 dolar artırdığı değerlendirmeleri açıklandı.