kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Linda Cook

"Umarım Karadeniz'de aradığınızı bulursunuz"

SEÇKİN ÜREY
Shell Yönetim Kurulu üyesi Cook, Karadeniz'de zengin petrol ve doğalgaz kaynakları bulunduğu yorumlarıyla ilgili olarak "Umarım vardır" diye konuştu..
Dünya enerji devi Shell'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğalgaz Grup Başkanı Linda Cook, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında yapılan petrol ve doğalgaz gibi hidrokarbon kaynakları arama çalışmalarıyla ilgili temennide bulunmayı tercih etti. İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen 19'uncu Dünya Petrol Kongresi sırasında gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Cook, Türkiye'ye doğalgaz pazarlama faaliyetleri bakımından önem verdiklerini anlattı. Botaş'tan kontrat devri ihalesi ile devraldıkları gazı pazarladıklarını anlatan Cook, "Türkiye'deki işlerimizi büyütmek istiyoruz" dedi. Türkiye'nin Karadeniz kıyılarındaki arama faaliyetlerini nasıl değerlendirdiği ve kaynakların olup olmadığı yönündeki soruya Cook, "Üretimle ilgili fazla konuşmak istemiyorum. Umarım vardır" yanıtı vermekle yetindi. Shell'in bir diğer Yönetim Kurulu Üyesi ve Petrol Ürünleri Grup Başkanı Rob Routs da 2005 yılında Türkiye'ye geldiğinde arama faaliyetleriyle ilgili olumsuz değerlendirme yaptı. Routs, o dönem yaptığı açıklamada, "Türkiye bu anlamda öncelikli değil ve bu nedenle petrol aramayı planladığımız ülkeler arasında yok" yorumunda bulundu.

RUSYA RAKİP DEĞİL
Gerek kongrede yaptığı sunumlarda gerekse sohbet toıplantısında gelecekte doğalgaza talebin çok yükseleceğine ve piyasada sıkışma yaşanabileceğin uyarında bulunan Cook, Nabucco ve Rusya'nın ona rakip gösterilen Güney Akım projelerini bu bağlamda değerlendirdi. İki doğalgaz projesinin birbirine rakip olarak görmediğini söyleyen Cook, "Talep artıyor ve bilindiği enerji projelerini hayata geçirmek ciddi zaman istiyor. Sınır geçişleri, teknik müzakereler ve siyasi anlaşmaların gerekliliği gibi unsurlar da var. Bütün projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. İki projeden biri üzerine oynamam" diye konuştu. Öte yandan Cook, doğalgaz tüketimi sürekli artan ama üretimi halen kayda değer bir boyutta bulunmayan Türkiye'nin gelecekte de uzun vadeli anlaşmalara bağlı kalması gerektiğini söyledi.