kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Özel sektörle faiz yarışına girersek maliyeti ağır olur'

Hazal ATEŞ ANTALYA
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar "Mevduata yüzde 20-21 verirsem diğer bankalar da bu orana çıkmak zorunda kalır. O zaman ülke zarar görür" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Özel sektörle faiz yarışına girersek maliyeti ağır olur'
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin, "biz faiz yarışında yokuz" açıklamasına Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'dan destek geldi. Çağlar, "Böyle bir yarışın devlete maliyeti ağır olur. Mevduata yüzde 20- 21 verirsem diğer bankalar da bu orana çıkmak zorunda kalır. O zaman da Hazine yüzde 23-24'lerden borçlanır ve ülke olarak ciddi maliyet üstleniriz. Biz o yarışın içinde olmak istemiyoruz" dedi. Çağlar, gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

* FAİZ YARIŞININ MALİYETİ AĞIR OLUR: İş Bankası Genel Müdürü Özince'nin 'sektörde faiz yarışına girmeyiz' sözleri Ziraat için de geçerli. Bugün Türkiye'de 73 milyon hesabın 33 milyonu Ziraat Bankası'nda. Bu aşağı yukarı 22 milyon insan ediyor. Mevduat faizleriyle çıtayı bir yere koyarsak sektör de oraya gelmek ya da geçmek durumunda. Ziraat mevduat faizi 21 derse diğer bankalar 20-20.5'le mevduat toplayamaz. O 19 veriyor ben de aynısını veriyorum diyerek mevduat çıkmasını engelleyebilirsiniz. Biz sektörde mevduatta açık ara lideriz. Ziraat, İş Bankası gibi yüzde 15 gibi paya sahip büyük oyuncuların bu yarışa girmesi bankacılık sektörünün toplam pasif maliyetini çok hızlı yukarı çeker. Ersin Bey'in o açıklaması, 'Bizler o yarışın içinde değiliz, olmak istemiyoruz' şeklinde yorumlamak lazım. Aynı şeyi biz de yapıyoruz, dikkatli hareket ediyoruz. Pasifin maliyetinin artması hepimize maliyet olarak dönüyor. Şu anda mevduata 20-21 verirsem diğer bankalar da bu orana çıkmak zorunda kalır. Bu kez Hazine borçlanırken 23-24'lerden borçlanmalı gibi bir ülke olarak ciddi maliyetin içine gireriz.