kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yavaşlayan büyümenin küresel krizle ilgisi yok'

UNDP Başkanı Kemal Derviş, takdir edilen büyümenin tasarrufa değil kapasite artışı ve krizden çıkışa bağlı olduğunu belirterek "Sürdürülebilir değildi ve mucize yoktu" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yavaşlayan büyümenin küresel krizle ilgisi yok'
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin milli gelirin yüzde 22'sinde tıkanan yatırım oranı ile 2002 ile 2006 arasındaki yüksek büyümesinin sürdürülemez olduğunun belli olduğunu ve bunun küresel krizle ilgisi olmadığını bildirdi. Sendikaların "Siyasete mi dönüyor" değerlendirmeleri arasında dünkü TÜSİAD YİK'te bir sunum yapan Derviş, konuşmasını tamamen ekonomiye ayırdı. İşçi-işveren sendikalarının, TÜSİAD'ın TOBB'un yani toplumun tüm kesimlerinin ılımlı davanışlarıyla krizin aşıldığını ve yüksek büyümeye geçildiğini belirten Derviş, "Çok güzel ve takdir ediyen bir büyüme yakaladık. Ama tasarrufa değil, kapasite kullanım artışına ve krizden çıkışa bağlıydı. Yani sürdürülebilir değildi. Mucize yoktu" diye konuştu. Yatırım oranının iç tasarruflarla değil dış tasarruflarla birlikte arttığını söyleyen Derviş, en olumlu hızlı büyüme döneminde bile iç tasarruflarda gelişme sağlanamadığını kaydetti.

'YÜZDE 4 BÜYÜME YETMEZ'
İç tasarrufların artırılarak ve doğrudan yabancı yatırmlar da kullanılarak büyümenin sağlanması gerektiğini söyleyen Derviş, "Bu dünyadaki finansal krizle hiç ilgili değil. Yani 'Dünyada finansal kriz var ama biz o yüzden yüzde 4 büyüyeceğiz' gibi bir mantığı bence yürütmek doğru değil" diye konuştu. Küresel krizle ilgili olarak kötümser olmadığını anlatan Derviş, bir miktar yavaşlamanın ardında küresel ekonominin yeniden hızlı büyüme trendine gireceğine inandığını söyledi. Emtia fiyatlarına dikkat çeken Derviş, "Sir köpük payı var ama bundan sonra fiyatlar eskisi gibi olmayacak" dedi.