kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Miras paylaşamayan kardeşler gibiyiz'

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, siyasileri "Vahim akıl tutulması yaşıyorlar" diyerek eleştirdiği konuşmasında, "Başarıyı ufukta görünce kavga etmeye başlayan ortaklar, babalarının mirasını paylaşamayan kardeşler gibiyiz" diyerek herkesi ortak aklı bulmaya davet etti..
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, siyasetlere mesaj dolu konuşmasında babaların mirasını paylaşamayan kardeşler gibi olduklarını söyledi. Koç siyasilere "Şu veya bu kesimin içinde yaşadığımız durumdan daha az sorumlu olduğunu düşünmüyoruz. Aksine ülkemizdeki birçok siyasetçinin hiçbir dönemde olmadığı kadar vahim bir 'akıl tutulması' yaşadığına inanıyoruz" mesajı yolladı. TÜSİAD YİK Toplantısı, Anayasa Konvansiyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'in siyasete girmesine zemin hazırlanıyor tartışmalarının gölgesinde dün İstanbul'da yapıldı. UNDP Başkanı Derviş, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın da birer konuşma yaptığı toplantıda gündemi değerlendiren Koç, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve herkesin, ekonominin, demokrasinin, kurumların bu dönemi yara almadan atlatması konusunda ağır bir sorumluluk hissettiğini kaydetti.

TASASIZ TÜRKİYE HAYALİ
"Başarıyı ufukta görünce birbirleriyle kavga etmeye başlayan ortaklar, babalarının mirasını paylaşamayan kardeşler gibiyiz" diyen Koç sözlerine şöyle devam etti: "Sanki her birimiz başka bir yöne gitmek istiyoruz.Eslında böyle değil. Bugün sokaktan birini çevirip nasıl bir gelecek hayal ettiğini sorun; size karnını tasasız doyurduğu bir ülke tarif eder. Öyleyse bunca yıldır güçlükle elde ettiğimiz kazanımları tehlikeye düşüren, sistemimizi ayakta tutan kurumları yıpratan bu siyasi söylem ve eylemleri nasıl izah edeceğiz? Şu veya bu kesimin içinde yaşadığımız durumdan daha az sorumlu olduğunu düşünmüyoruz. Aksine ülkemizdeki birçok siyasetçinin hiçbir dönemde olmadığı kadar vahim bir akıl tutulması' yaşadığına inanıyoruz." Diyalog ve mutabakat sözcüklerinin kendileri için boş kavramlar olmadığını söyleyen Koç, "Ama önce şu 'akıl tutulması'ndan kurtulmak zorundayız" dedi. Koç, şöyle devam etti: "Kritik ortamda siyasal çekişmeleri toplumun her kesimine yayarak siyaset sahnesindeki kutuplaşmayı, toplumsal bir ayrışmaya dönüştürüyoruz. Binbir emekle oluşturduğumuz kurumların üzerini bir kalemde çizmeye gönlümüz nasıl elveriyor? Bu kadar mı kendimizi kaybettik? Eleştiri demokrasinin temel taşı. Ancak demokrasi aynı zamanda 'ortak aklı' bulma rejimidir." Toplumda mutabakatı sağlayacak ilk adımın kapsamlı Anayasa değişikliği olduğunun altını çizen Koç, "Yalnız siyasetçilerimizin değil, sivil toplumun, akademisyenlerin, yargı organlarının katıldığı bir Anayasayı tartışmanın iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz" diye konuştu.