kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Özkaya, enerji sektörüne yoğun yabancı ilgisi olduğunu söyledi.

"Kobi faizi % 30'u aştı, batık krediler artık sorun oluyor!"

FURKAN ALP
Kobi kredilerinde daralma ve geri dönmeyen kredilerde de artış yaşandığını söyleyen HSBC Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya, "Kobi kredilerinde faizler yüzde 30 seviyelerini aştı" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Kobi faizi % 30'u aştı, batık krediler artık sorun oluyor!"
Tüketimdeki daralma Kobi kredilerindeki geri dönüşleri olumsuz etkileyerek alarm vermeye başladı. Kobi bankacılığında özellikle son günlerde dile getirilen batık kredilerdeki artışın binde 5'lerden yüzde 1 seviyelerine yükseldiğine dikkat çeken HSBC Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya, Kobi kredilerinde duraklama ve geri ödenmeyen kredilerde problemler yaşanmaya başladığını söyledi.

'BÜYÜME MALİYET ODAKLI'
Hüseyin Özkaya, uluslararası piyasalardaki finans krizinin yarattığı likidite sıkışıklığı, iç tüketimin azalması ve artan enflasyon gibi faktörlerin Kobi'lerin üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, "Kobi kredilerinde 1.5 milyar liraya ulaştık. İlk yarıda hedeflerin üzerine çıktık ancak yılın geri kalan bölümü için daha muhafazakar bir büyüme bekliyoruz" dedi. Kobi bankacılığında kredilerde 2010 yılında 2.5 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Özkaya, yılın geri kalan kısmında ise agresif büyüme yerine gelişmelere paralel maliyetleri ve riskleri kontrol odaklı bir strateji izleyeceklerini bildirdi. Kobi kredilerinde faizlerin yüzde 30'u aştığını kaydeden Özkaya, "Faizlerdeki artışlara paralel kobi kredilerinde de faizler yükseliyor. Bono faizlerinin yüzde 17'lerde olduğu dönemlerde kobi kredilerine yüzde

22- 23 faiz uyguluyorduk. Şimdi bono faizleri yüzde 22 seviyelerinde. Kobi faizleri de yüzde 30'ları aşmış durumda. Geçtiğimiz eylül ayından beri 5-10 puanlık artış söz konusu" diye konuştu. Özkaya, Kobi kredileri arasında en hızlı büyemeyi gösteren kredilerin ise turizm kredileri olduğunu sözlerine ekledi.