kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Rica ile arkadaşlarını aday yapacaklar

Bugün Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Gazi Üniversiteleri'nin de aralarında bulunduğu 21 üniversite rektör adaylarını belirlemek için sandık başına gidiyor. Dokuz üniversitenin rektörü süreleri dolduğu için aday olamadı. Erciyes'in Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş hariç geri kalan 11 üniversitenin rektörü, tekrar aday. Cengiz hocanın da Kayseri'de kurulacak vakıf üniversitesinin başına geçeceği için aday olmadığı konuşuluyor.
Rektörlük seçiminin geçerli olabilmesi için gereken şartlardan biri de altı aday zorunluluğu. Çünkü yasaya göre en çok oy alan altı adayın oy dağılımı YÖK'e bildirilecek.
Ancak bazı üniversitelerde aday sayısı altıyı bulamıyor. Böyle olunca da başta görevdeki rektörler olmak üzere adaylar altıyı tamamlayabilmek için "arkadaşlarına aday ol ve kendine oy at" ricasında bulunuyor. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, geçen seçimlerde altı adaya ulaşamadıklarını hatırlatıyor. İki rektör de "Arkadaşlarımıza rica ettik, aday oldular ve kendilerine oy attılar. Böylece YÖK'e gönderilecek altı ismi tamamladık. Aksi halde seçimler iptal edilecekti" diyerek, buldukları çözümü anlatıyor.
Bu yıl da yine YTÜ ve Boğaziçi'nin de aralarında bulunduğu bazı üniversitelerde "rica adayları" olacak. Örneğin Boğaziçi'nde rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın karşısında sadece bir aday bulunuyor. Bu durumda dört öğretim üyesi seçimler iptal olmasın diye rica üzerine aday olacak. Böylece YÖK için altı isim denkleştirilecek. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, kendisi ile birlikte aday sayısının beşi bulduğunu söyleyerek, "Seçim günü de hala altı aday çıkmazsa ben bir arkadaşıma rica edeceğim, aday olacak ve kendisine oy atacak" diyor. Bu komik durumun yaşanmaması için 6 aday zorunluluğundan vazgeçmek gerekiyor.