kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hamidu’nun sözlerinden etkilenen Diş Hekimi Mustafa Vardar (yanında gözlüklü) 47 kişilik gönüllü ekip kurdu.

Hamidu Tanzanya'ya 'tıp çıkarması' başlattı

Erhan DOĞAN SABAH
İzmir'de tıp okuyan Tanzanyalı öğenci Hamidu'nun "Ülkemde her yıl yüz binlerce insan önlenebilir hastalıklardan ölüyor" sözlerinden etkilenen 47 kişilik Türk tıp ekibi, gönüllü olarak ülkeye gidip 9 bin kişiye yardım eli uzatacak..
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi tıp öğrencisi Tanzanyalı Hamidu Gobeka (27), bir ay önce düzenlenen bir toplantıda, ülkesinde her yıl sadece AIDS'ten 300 bin kişinin öldüğünü, bu sayının sıtma, kolera, ishal ve zatürree gibi önlenebilir hastalıklarla 1 milyonu bulduğunu anlatınca, Türk doktorları harekete geçti. Gönüllü 47 kişilik bir ekip bu ülkeye giderek 9 bine yakın insana yardım edecek. Kendisi de 2 ay önce ablasını sıtmadan kaybeden Hamidu'nun anlattıklarından çok etkilenen Ege Sağlık Derneği Başkanı Diş Hekimi Mustafa Vardar'ın görüştüğü, derneğe üye doktor, hemşire, veteriner ve öğretmenlerden oluşan gönüllü ekip, tıbbı malzeme ve ilaç da götürecek, 29 Temmuz-9 Ağustos arasında, küçük operasyon ve doğumlar ile katarakt ameliyatları yapmayı planlayan ekip, ölüm riskinin yüksek olduğu Tanzanya'ya gitmeden önce aşı olacak.

ÜLKEDE YAŞAM SÜRESİ 44 YIL
Ekibe rehberlik edecek olan 5'nci sınıf öğrencisi Hamidu da maddi imkânsızlıklar nedeniyle 5 yıldır gidemediği ülkesinde özlem giderecek ve 2 ay önce yaşamını yitiren 34 yaşındaki ablası Hava'nın mezarını ziyaret edecek. Seferi organize eden Ege Sağlık Derneği Başkanı Diş Hekimi Mustafa Vardar, götürecekleri ilaçları firmalar ve vatandaşlardan topladıklarını anlatarak, "Gideceğimizi duyanlar, 'Orada her gün onlarca insan ölüyor, aklınızı mı yitirdiniz?' diyor. Ancak biz kararımızı verdik" diye konuştu. Hamidu Gobeka da ülkesine sağlık yardımı götürüleceği için çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Onlara minnettarım" dedi. Nüfusu 40 milyonu bulan Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti'nin kişi başına yıllık sağlık harcaması sadece 9 dolar. Resmi verilere göre 2007'de sadece AIDS nedeniyle 300 bin kişinin öldüğü ülkede ortalama ömür ise sadece 44 yıl.