kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Lizbon anlaşmazlığı süreci etkilemez'

FİKRET AYDEMİR
'Şirketler Hukuku' ve 'Fikri Mülkiyet Hukuku' başlıklarının açılışında Lüksemburg'da konuşan Dışişleri Bakanı Babacan, AB içinde yaşanan sorunların Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi..
Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin müzakere sürecinde iki yeni müzakere başlığını daha açtı. "Şirketler Hukuku" ve "Fikri Mülkiyet Hukuku" müzakere başlığının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Anayasası olarak kabul edilen Lizbon Anlaşması'nın reddedilmesiyle ilgili, AB'nin kendi iç sorunlarının genişlemeye dolaylı etkisinin olabileceğini, ancak Türkiye ile müzakereleri etkilemesini beklemediğini ifade etti.

'6 BAŞLIK İÇİN HAZIRIZ'
Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'da yapılan referandumla reddedilmesiyle ortaya çıkan belirsizliğin 19-20 Haziran'da toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde tartışılacağını belirten Babacan, "AB'nin kendi iç sorunları genişlemeye dolaylı etkisi olabilir. Ancak, Türkiye'nin AB müzakere sürecini etkilemesini beklemiyoruz" dedi. 33 başlıktan 8'inin açıldığını belirten Bakan, "Türkiye şu anda 5 - 6 müzakere başlığını açmaya hazır" diye konuştu.

'AB YAVAŞLATIYOR'
Babacan, "Müzakere sürecindeki durgunlukta AB'nin payını da görmezden gelemeyiz. AB cephesinden müzakereleri yavaşlatmaya yönelik çaba var. CHP, Meclis iç tüzüğünde yer alan tüm araçları kullanarak, AB uyum yasalarının TBMM tarafından kabul edilmesini yavaşlatıyor" dedi. Temmuz ayında AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olan Fransa'dan çeşitli vesilelerle verdiği sözünün arkasında durmasını beklediklerini ifade eden Bakan Babacan, "Fransa'nın, Türkiye ile müzakerelerin normal seyrinde devam edeceği konusunda Türkiye'ye verdiği taahhütlere bağlı kalmasını, adil, tarafsız ve şeffaf bir dönem başkanlığı bekliyoruz" dedi.