kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Menderes Mollaibrahimoğlu

Tarihi Bizans manastırı için tartışma alevlendi

Çağdaş ÇETİNDEMİR SABAH
Uzmanlar, Küçükyalı'daki 9. yüzyıldan kalma Satyros Manastırı çevresinde tarihi kalıntılar bulunduğunu iddia ederken, arazi sahibi "Bulamazsanız 4 katlı bina yapacağım" diyor..
Şehirden uzak bir hayat isteyen Bizans İmparatoru Mihail I Rangabes'in oğlu Ignatios'un 9. yüzyılın sonunda İstanbul Küçükyalı'da yaptırdığı Satyros Manastırı kazısı daha başlamadan tartışma yarattı. İşadamı Menderes Mollaibrahimoğlu, 7 ay önce manastırı çevreleyen iki araziyi satın aldı. Arazilerden birindeki asfaltı önceki gün dozerle söktüren Mollaibrahimoğlu, tarihi manastırı 7 yıl önce ortaya çıkartan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Prof. Alessandra Ricci'yi kızdırdı. Asfalt kaldırma çalışmalarını yerinde izleyen Ricci, arazide 2002'de "jeoradar"la araştırma yaptığını belirterek, "Burası bir dünya mirası. Burada kalıntı var. Arkeoloji herkese aittir, buraya bina yapılamaz" dedi.

"BURASI BENİM ARAZİM"
Arazi sahibi Mollaibrahimoğlu, yasal bir yanlışın olmadığını ifade ederek, "Burayı İş Bankası'ndan satın aldım. Burası benim arazim. Yalnızca asfaltı kaldırttım. Etrafını çevireceğim. Daha sonra da yetkililer elle kazı çalışması yapacak. İncelemeler sonucunda tarihi eserler bulunursa, inşaat yapılmayacak. Şahsımıza takas yoluyla başka bir yer verilecek. Mevcut arazi bankada kalacak. Bir şey bulunmazsa dört katlı bina yapacağım" şeklinde konuştu.
Haberin fotoğrafları