kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bernanke: Ekonomi çöküşten kurtuldu, ama enflasyon tehdidi sürüyor

Fed Başkanı Bernanke, ülke ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın etkisini yitirmeye başladığı müjdesini verdi ve artan enerji fiyatlarının enflasyon tehdidini hâlâ sürdürdüğü uyarısı yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bernanke: Ekonomi çöküşten kurtuldu, ama enflasyon tehdidi sürüyor
ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke, ABD ekonomisinin yavaşlama riskinden uzaklaştığını söyledi. Bernanke yaptığı açıklamada, "Ekonomiyle ilgili olarak elde ettiğimiz çeyrek rakamları biraz düşük ama genel olarak ülke ekonomisinin yavaşlama riskinin giderek azaldığı söylenebilir. Ancak özellikle yükselişe devam eden enerji fiyatları enflasyon riskinin sürdüğünü gösteriyor" dedi. Bernanke, Amerikan ekonomisinin büyük bir çöküş tehlikesini atlatmış olabileceğini belirterek, işsizlikte görülen artışa rağmen ekonomide büyük bir çöküş tehlikesinin geçen aylara kıyasla azalmış göründüğünü söyledi. ABD'de işsizlik oranı geçen ay son 20 yılın en büyük artışını göstermişti. Bernanke, faiz oranlarının birkaç kez indirilmesi ve vergi indirimlerinin sıkıntıyı aşmada rolü olduğunu, ama akaryakıt fiyatlarındaki artışların enflasyonu yükseltme tehlikesinin halen bulunduğunu kaydetti. Enerji fiyatındaki en son dalga artışların, enflasyona yukarı yönlü riskler ve enflasyon beklentisi eklediğini ifade eden Bernanke, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin, uzun dönem enflasyon beklentilerinin aşınması için direneceğini belirtti.

SAĞLIK GERİ GELİYOR
Bernanke, içinde bulunulan çeyrekte aktivitenin zayıf olma olasılığına karşın ekonomide önemli bir sıkıntıya girilmesi durumunda geçen ay azalma ihtimali görüldüğünü vurgulayarak, son verilerin, Fed'in ekonominin bu yıl sağlığına kavuşacağı görüşünü sadece bir miktar etkilediğini belirtti. Uzmanlar Bernanke'nin açıklamalarının piyasaları rahatlatabileceği görüşünde. Yapılan yorumlarda enflasyonun yükselmesi ve doların zayıflaması durumunda Fed'in yıl içinde ya da gelecek yıl faiz hadlerini artırmak zorunda kalabileceği ileri sürüldü. Washington, konut piyasasındaki krizi aşmak ve ekonomiyi canlandırmak için 168 milyar dolarlık vergi iadesi yapmıştı.
Haberin fotoğrafları