kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bedirhan Üşenmez, Çağatay Şen ve Remzi Kaboğlu, rüzgâr türbinleriyle mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeyi başardı.

Oto rüzgârıyla elektrik ürettiler

Yaşar ÖZAY HABER MERKEZİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada üç lise öğrencisinin "otoyol aydınlatılmasında tasarruf" amacıyla geliştirdiği proje, dikkat çekti..
Milli Eğitim Bakanlığı'nın lise öğrencileri arasında düzenlediği "Senin de bir eserin olsun" yarışmasında birbirinden ilginç projeler ortaya çıktı. TÜBİTAK'ın yarışmaya katılan 18 bin proje arasında "uygulanabilir" bulduğu 50 eserden biri olan "Karayel" adlı projede otoyolların aydınlatılması için gereken elektriğin yoldan geçen otomobillerin rüzgârından elde edilmesi planlanıyor.

HER TÜRBİN 100 VAT
İstanbul Sanayi Odası Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Bedirhan Üşenmez, Çağatay Şen ve Remzi Kaboğlu tarafından geliştirilen projede, otoyolların orta refüjlerine özel dizayn edilmiş bir tür rüzgâr türbinleri yerleştirilmesi ve buradan elde edilen mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi düşünülüyor. Özellikle rüzgâr enerjisinden elektrik üreten firmalarla görüşen öğrenciler, kullanılan kanat modellerinden farklı olarak otoyol rüzgârını en iyi karşılayabilecek "4 palalı" bir tasarım yaptı. Tasarruf sağlanması amaçlanan projeye göre, her bir türbin 100 vat elektrik üretecek kapasitede.
Haberin fotoğrafları