kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Van'da bir harika müze..

VAN'A gidin.. İmkan ve fırsatınız varsa, mutlaka gidin.. Doğunun bu incisinin sokaklarında uzun uzun dolaşın.. Atlayın arabaya etrafı gezin.. Kuzey'de Ağrı Dağına, doğuda İran sınırına, güneyde Hakkari'ye kadar.. Gözlerinizle görün, yaşayın ki, Doğu hakkındaki tüm peşin fikirleriniz yanlıştır..
Terör, dünyada ne kadarsa, Türkiye'de de o kadar..
Terör İstanbul'da neyse, Van'da da o.. Bir parmak fazla değil..
Van insanı, her etnik kökenden Van insanı nasıl bir dostluk, kardeşlik içinde içe yaşıyor görmeniz gerek..
Van'a gidin.. Öylesi bir hazine üzerine oturuyor ki, kent.. Görmeniz gerek..
Dört yıldır kapalıymış Van müzesi.. Elden geçirmişler, açmışlar..
Sergilenen, eldeki, yöredeki hazineye göre küçük.. Düşünün.. Bir camekan altında sikkeler var.. Paranın icad edilip buralara gelişinden bu yana tüm egemenliklerin bastıkları paralar.. Vitrindekiler birkaç yüz tane falan.. Ama müzeni deposunda tam 47 bin sikke var düşünebiliyor musunuz?.
Ben tarih öncesine ait sanat eserlerine, hani o mağara duvarlarına yapılan resimlere ilkokul tarih kitabımda rastlamıştım, ilk.. Bu defa kendi gözlerimle gördüm. Taşa dokundum ellerimle.. Mağara insanlarının çizdiği insan ve hayvan resimleri var, taşa kazınmış, Van müzesinde.. Ren geyiği resimleri var..
Yahu Ren geyiği kutuplarda yaşar.. Van'da işi ne?.
Buzul çağında, buzullar Süphan Dağı eteklerine kadar uzanırmış kutuptan.. Sonra kuzeye doğru çekilmeye başlamışlar, bugünkü yerlerine.. Ren geyikleri buzulların erimeğe başladığı eteklerindeki topraklarda yaşıyor.. Buzullar çekildikçe, onlar da çekilmişler.. Van'dan, Finlandiya'nın en kuzeyine, Laponya'ya.. Buyrun bakalım.. Köylüler bir kaç yıl evvel Süphan eteklerinde Ren geyiği kalıntıları bulup müzeye getirmişler.. İncelemeye alınmış..
Yani..müzesi dünya tarihinin kısa özeti adeta..
Prehistorik çağ var.. Neolitik çağ var, Kalkolitik çağ var.. İlk Tunç çağı, İsa'dan 2 bin yıl öncenin Çanak Çömlek çağı var.. Erken Demir çağı ve tabii Urartular dönemi eserleri var..
İşin güzelliği, müzede gördükleriniz ilginizi çektiyse, bunların çıkarıldığı yerlere de hemen ulaşmanız mümkün..
Beni müzede asıl hayrete düşüren, esrarları bugün bile henüz pek çözülmemiş Hakkâri Stelleri (Dikili Taş) oldu.. 1998'de Hakkâri Kalesinin eteklerinde bulunmuş 13 taş.. 70 santimden 3 metreye kadar boyları var. İsa'dan 2 bin yıl önce yörede yaşayan bir kavim tarafından yapıldıkları sanılıyor.. Sanat dikili taşın sadece ön yüzünde.. Ya kabartma yapmışlar, ya da sadece çizmişler. Yaptıkları insan figürleri.. 11 erkek, 2 kadın.. Erkekler çıplak, sadece organları mayo gibi bir ufak bezle kapanmış. Bellerinde silah var. Elleriyle de sıkı sıkıya deri tulumdan bir içki kabı tutuyorlar.
Bilim adamları steller üzerinde çalışıyorlar. Çözümlediklerinde yöre tarihi konusunda çok önemli sonuçlara varılacak..
Müzenin zengin Urartu bölümü bana yabancı değil. Dostluğuyla gurur duyduğum Sevgili Ömer Kükner Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Müdürüyken, Galatasaray'da harika bir Urartu Sergisi açmış, harika da bir kitap hazırlatmıştı..
Özellikle takılar ve mücevher sanatında çok ileri gitmiş bu uygarlığın eserlerini bu defa yerinde görmek çok daha iyi oldu..
1932 yılında Milli Eğitim Müdürlüğünün bir odasında açılan Van Müzesi aslında bugünkünün en az 10 misli olmayı hak ediyor..
Sırf bu müzeyi gezmek için dahi Van'a gitmeye değer..
Çıkarken "Müzeyle ilgili bir kitap, broşür verebilir misiniz bana" dedim..
Başlarını öne eğdiler..
Turizm Bakanlığı ve Yapı Kredi Kültür Sanat el ele verip bir kitap hazırlamışlar, ama göstermelik.. Van Müzesi kitabı, Van Müzesi'nde geçin satmayı, bakmak için dahi yok..
İstanbul'a döner dönmez Ömer'i aradım. Yapı Kredi'den ayrılalı çok oldu ama, hala dostları var orda.. Bana bir tane buldurdu yolladı..
Nasıl heyecanla bir nefeste okudum. Nasıl keyifle baktım fotoğraflara..
Bu kitap müze girişinde niye satılmaz?.
Bu kitaptan hazırlanmış bir özet broşür niçin müzeyi gezenlere hediye edilmez?.
Sen 5 bin yıllık bir insanlık tarihini sergile.. Ama 2008 yılında bunları basama..
Yazıktır.. Ayıptır..
Kültür Bakanlığı mı yapar bunu?.. Van Valiliği mi?.. Yapı Kredi mi?.. Ya da zengin bir Vanlı iş adamı mı?..
Bunca Vanlı var etrafta dostlar..
Van'a en önce sahip çıkması gereken onlar değil mi?.
Van'dan çıkıp Van'ı unutanlara çok kızıyorum!..