kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Galatasaray'a üye olmak serbest kalmalı..

Galatasaray tüzük kongresi toplanıyor. Bazı maddeler değişecek.. Özellikle de üye olma maddesi.. Ne var ki yeni hazırlanan metin de eskisi gibi çağ dışı.. Bu değişiklik aslında cesaretle yapılmalı ve kulüp üyeliği günün gerçeklerine uydurulmalı..
Galatasaray tüzüğü, Galatasaray Lisesi mezunu olmayanların kulübe üyeliklerine izin vermiyor. İstisnalar "Yok" denebilecek kadar az.. Bu da kulübün Fener, Beşiktaş gibi rakiplerinin çok gerisinde kalmasına sebep oluyor.
Galatasaray kulübü, Galatasaray Lisesi'nde kuruldu. Bu kuruluş kulübe başından beri büyük ağırlık getirdi. Doğrudur.. Çok sağlam bir üye kitlesi kazandırdı. O da doğrudur.
Ama artık devrin değiştiğini görmek ve bu değişikliklere ve çağdaş gereksinimlere göre üye kaydetmek gerekiyor.
Günümüzde iki önemli gelişme var..
Birincisi.. Kulüpler artık amatör değil. En amatör bilinen spor dalları dahi büyük bütçelerle yönetiliyor. Bu bütçelerin karşılanması için geniş üye desteğine ihtiyaç var. Giriş aidatı olarak, yıllık aidat olarak ve de bağış olarak.
Fenerbahçe ve Beşiktaş üye seçme özgürlük ve rahatlığı içinde hem bol, hem de zengin üyelere kolayca ulaşabiliyorlar. Galatasaray'da tüzük buna imkân vermiyor. Üye sayısı kısıtlı. Büyük maddi destek sağlayacak kişiler üye olma imkanı bulamıyor.
İkincisi..
Galatasaray Lisesi'nin öğrenci çoğunluğu yatılıydı kuruluş ve devam eden yıllarda.. Yatılı olmak, okullarda gelenekselleşmeyi sağlar. Sadece gündüzlü okullarda gelenek ve bağlılık yok denecek kadar azdır.
Örneği kendi mektebim..
Efsanevi Mülkiye ruhu, Mülkiye Yatakhanelerinde doğdu.. Birbirlerine bağlılık ve destek olmanın kaynağında, öğrencilerin 24 saat bir arada olmaları vardı. Biz gündüzcüler de bu havaya girerdik farkında olmadan.. Yurdu Mülkiye'den aldılar, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağladılar. Mülkiyelilik ruhu bitti.
Yatılı dönemde lisede herkes Galatasaraylıydı. Hatta aileden Galatasaraylıydı, çünkü Galatasaraylı babaların oğulları öncelikle alınırlardı. Galatasaraylı olmadan okula gelenler de, gerekirse zorla Galatasaraylı yapılır, öyle mezun olurlardı. Galatasaray'da okuyup da Fenerli, ya da Beşiktaşlı olanların sayısı çok ama çok azdı.
Bugün Galatasaray Lisesi yatılı değil.. Bugün Galatasaray Lisesi sınavla öğrenci alan bir Anadolu Lisesi.. Herhangi bir sınıfa girin, anket yapın, pek çok sınıfta Galatasaraylıların hatta azınlıkta kaldığını görebilirsiniz.
Yeni değişiklikle üye olmaları kolaylaştırılmak istenen ilk kısım ve Galatasaray Üniversitesi'nde de durum farklı değil..
Yani bakar mısınız?.. Bir fanatik Fenerli, lise, ya da üniversitede okudu diye (Mezun olması da şart değil) üye olabilecek, ama yedi sülaleden bir müthiş Galatasaraylı bu okullara girmedi diye başvuru bile yapamayacak.
Böyle bir saçmalık, mantıksızlık olur mu?..
Ama oluyor ve olmaya da devam edecek. Çünkü Galatasaray Kongresi'ni nerdeyse ellerinde tutan Liseciler (Liseliler değil) bu egemenliklerini sona erdirecek her türlü değişikliğe karşı çıkıyor "Küçük kalsın, ama elimizde kalsın" tezlerini sürdürüyorlar.
Bu kongrede de önemli bir değişiklik olacağını sanmıyorum..
Mantık ve gerçekler, fanatizmi ne zaman yendi ki?.
Bu yazıyı da laf olsun diye yazdım zaten.. İşe yarayacağından değil.. İçimi boşaltmak için..