kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'KOBİ kredilerinde sıkışma görüyoruz, dikkat edilmeli'

FURKAN ALP ERZURUM
Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Aras, KOBİ kredilerinde son dönemde sıkışma yaşandığını belirterek, "% 1'in altında olsa bile geri dönmeyen krediler artıyor" dedi..
Bankacılık sektörünün son yıllarda odaklandığı ve agresif bir büyüme politikası izlediği KOBİ bankacılığı alanında geri dönmeyen krediler sorun olmaya başladı. Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ömer Aras, KOBİ kredilerindeki sıkılaşmanın ilk sinyallerini verdi. Bankaların artık 2000'li yıllardaki gibi kırılgan olmadığını ancak önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü açısından en büyük riskin kredi riski olduğunun altını çizen Aras, ekonominin yavaşlaması durumunda kredi pazarının olumsuz etkileneceğini bildirerek, "Önümüzdeki dönemde sorunlu kredi portföyünü minimum düzeyde tutan bankalar öne çıkacak. Özellikle KOBİ kredilerinde 2007'ye oranla bir bozulma görülüyor. Geri dönmeyen kredilerin artış hızı bir önceki yıla oranla yüzde 1'in altında bile olsa Kobi segmentindeki kredilerde bir sıkışma var" dedi.

DOLAR DİRENÇLİ
Finansbank'ın Erzurum'da açtığı Operasyon Merkezi'nin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aras, Türkiye'nin siyasi belirsizlik ortamında öngörülebilirliğini kaybettiğini bildirdi. Aras, Türkiye'nin her alanda yapılacak mikro reformlar dönemine geçmesi gerektiğini vurgulayarak, politik belirsizliğin ekonomiye etkisinin kaçınılmaz olduğunu ancak piyasaların eskisine göre daha az kırılgan olduğunu söyledi. Aras, "Hasta bir ekonominin ateşini döviz kuru ile ölçersiniz. Dış piyasalardaki bozulma ve içerideki belirsizlik ortamına rağmen döviz kuru oldukça dirençli. Piyasadaki likidite sıkışıklığına paralel faizlerde bir miktar yükselme görüyoruz. Faizler belirli bir süre daha yüksek kalmaya devam eder" diye konuştu.

ENFLASYON %9'U GEÇER
Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini revize etmesinin doğru bir karar olduğunu söyleyen Aras, yılsonunda enflasyonun yüzde 9'un üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Bundan sonra izlenecek para politikasının önemli olduğuna işaret eden Aras, "Merkez faizleri artırmaya devam edecek. Toplam 1 puanlık artışla faizlerin yüzde 16.75'e çıkmasını öngörüyoruz" dedi.