kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bahçeli: Toplumsal yara derinleştirildi

AA
Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin türban serbestisini iptal kararının hukuki değil siyasi olduğunu, bölünme ve cepheleşme sürecini hızlandıracağını belirtti.

Bahçeli Anayasa Mahkemesi'nin türban kararından sonra "AKP hakkındaki kapatma davasının esasının ortadan kalkmış olup olmadığı" tartışmasını da ortaya attı.

Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, mahkeme kararlarına herkesin saygı duymak durumunda olduğunu bildirdi. Yükseköğretim kurumlarında "başörtüsü sorununun" toplumsal bir huzursuzluk konusu olarak kanayan bir yara haline geldiği gerçeğinin herkes tarafından bilindiğini belirten Bahçeli, TBMM'nin türbanla ilgili Anayasa değişikliğiyle bu soruna toplumsal hoşgörü anlayışıyla makul bir çözüm bulunması amacına yönelik samimi bir çaba göstermiş olduğunu kaydetti. Bunun devletin temel ilkelerine yönelik bir hareket olarak değerlendirilmesinin siyasi açıdan "kabul edilemez" olduğunu belirten Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, çözümsüzlüğe iterek kanayan bu toplumsal yarayı derinleştirmiştir. Bu kararla milli vicdan yara almıştır. Sorun bu şekilde hukuki bir sonuca ulaştırılmış olsa da, bunun milli vicdanda nasıl çözüleceği konusu açıkta kalmıştır" dedi.

Devlet Bahçeli, bu kararın çok yönlü sonuçları olmasının kaçınılmaz bulunduğunu belirtirken, "Bu karar korkarız ki, Türk toplumunun inanç temelinde bölünmesi ve cepheleşmesi sürecini hızlandıracaktır. "Milletle-devleti, devletle-milleti' karşı karşıya gibi gösterecek bu karar, bu yöndeki istismar çabaları için değerli bir zemin teşkil edebilecektir" dedi. Bahçeli açıklamasında şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi, Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleme ve denetleme ile sınırlıdır. Anayasa'da açık olarak belirlenen bu yetki aşılmış ve konunun esasına girilerek Anayasa değişiklikleri iptal edilmiştir.Mahkemenin bu kararının AKP'nin kapatılması davası üzerindeki muhtemel etkileri hakkında görüş bildirmek doğru değildir. Ancak, iddianamenin özünü oluşturan başörtüsü konusundaki Anayasa değişiklikleri iptal edildiğine göre, davanın esasının ortadan kalkmış olup olmadığı da üzerinde durulması gereken bir husustur. Sonuç olarak, Milliyetçi Hareket Partisi milli vicdanı yaralayan bu siyasi kararı Türkiye'nin geleceği açısından büyük bir üzüntü ve endişe ile karşılamıştır."