kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'li Bozdağ: "Karar siyasi"

Yeni Haber
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasanın türbanla ilgili "ret" kararına sert tepki gösterdi.

Bozdağ, "Bu kadar siyasidir, Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı bir karar vermiştir. Milli iradeye, milli egemenlik ilkelerine de aykırıdır" dedi.

Bozdağ, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını sert bir ifade ile değerlendirdi. Bozdağ, "Kararı üzüntü ile karşıladık. Karar herkes için bağlayıcıdır. Ancak bu, kararın eleştirilemeyeceği anlamına gelmez" dedi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın siyasi olduğunu, Anayasaya aykırı olduğunu, Anayasanın 148. maddesine göre, Anayasa değişikliklerinde Anayasa Mahkemesi'nin sadece şekil bakımından inceleme ve denetleme yetkisi olduğunu savundu. Bozdağ, "Şekil denetimi ise teklif, oylama çoğunluğuna ve ivedikle görüşülemediği şartıyla uyulmadığıyla sınırlıdır. Esasa dönük denetim yetkisi kesinlikle yoktur" diye konuştu.

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin karar verirken, kanun koyucu gibi hareketinin yani bir uygulama hüküm tespiti edemeyeceğini bildirdi. Bozdağ ,şunları dedi:

"Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 2. maddesinde yer alan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin teminatıdır. Sadece Anayasaya uygunluk denetimi yapabilir. Ancak bu kararında, kararına dayanak yaptığı Anayasa'nın 2. ve 148. maddelerini ihlal ettiği gibi Anayasa'nın 11 ve 153. maddelerini de ihlal etmiştir."

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin kararını takdir hakkında ve yasama yetkisine "Müdahale" olarak değerlendirdi. Bozdağ, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Anayasa'nın herhangi bir maddesinin de değiştirilmesi Anayasa Mahkemesi'nin onayına tabi olmuştur. Artık, TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin onaylamadığı bir Anayasa değişikliği yapması mümkün değildir. Bu nedenle bu karar, demokrasiye de milli iradeye de aykırıdır. Anayasada ifadesi bulunan demokratik devlet ve egemenlik ilkelerine de aykırıdır."