kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den türban kararına değerlendirme

ANKA
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını değerlendirdi.

Anadol, kararı saygıyla karşıladıklarını belirtirken "bu karar, Anayasa'nın 2 ve 4'ncü maddelerine yansıyan biçimde laiklik ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu bir daha göstermiştir" dedi. Okay ise "Bundan sonra Türkiye'de yeniden rejim tartışmalarına yol açacak düzenlemeler yapma sevdasından insanlar vazgeçerler, bu kararı saygıyla karşılıyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısı ile Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban serbestisi öngören anayasa değişikliği konusundaki kararını değerlendirdi. Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesi'ne türbanla ilgili yaptıkları başvurunun üzerinden 99 gün geçtiğini hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi'ne açtığımız davanın üzerinden 99 gün geçtikten sonra Yüksek Mahkeme böyle bir karar verdi. Biz bu kararı bir hukukçu ve ciddi bir siyasi partinin grup başkanvekilleri olarak değerlendiriyoruz. Bir sevinç, bir mutsuzluk, tezahürat gibi hukuk dışında bir seçim veya kongre havasında asla değiliz. Tam tersine keşke CHP'nin uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür olaylarla bu tür kararlarla karşılaşmasaydık diyoruz" şeklinde konuştu.

"'VELEV Kİ SİYASİ SİMGE'YLE BAŞLAYAN MACERA ANAYASAYA ÇARPTI"

Anadol, türbanla ilgili İspanya'da "Velev ki siyasi simge olsa' sloganıyla başlayan maceranın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerine ve Anayasa'nın 2 ve 4'ncü maddelerine çarptığını söyledi. Anadol, "Laiklik ile demokrasinin Türkiye'de 51 İslam ülkesi içinde etle tırnak gibi birbirinden ayrılamayacağını, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında büyük bir kısmı daha sonra değiştirilen son anayasada böyle olduğunu, dolayısıyla bunun sadece bir siyaset ilkesi değil anayasal ilke olarak devletin, kuruluş felsefesinde, anayasanın başlangıç kısmını 2 ve 4'ncü maddelerine yansıyan biçimde laiklik ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu, bu karar bir daha göstermiştir." diye konuştu. Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul'da, CHP'nin itirazları karşısında "Biz isteriz, yaparız', "Anayasayı da biz değiştiririz, çoğunluk bizde biz yaparız' anlayışı içinde olunduğunu, bu anlayış nedeniyle de Anayasa Mahkemesi'nde dava açtıklarını kaydeden Anadol, " Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek yargı organlarından biri olan Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını saygıyla karşılıyoruz."dedi.

OKAY: KARAR CHP'NİN TAVRININ DOĞRU OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Basın toplantısında CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da türbanla ilgili düzenlemenin Türkiye'yi uzun süredir meşgul eden bir düzenleme olduğunu belirterek, "Başlangıcından bu yana, devletin ve cumhuriyetin temel nitelikleriyle oynanmaması yolunda CHP'li ve bu konuda ortak görüş paylaştığımız arkadaşlarımızın siyasi değerlendirmeleri yok farz edilmişti. Demokrasiyi sadece parmak çoğunluğu ve biçimsel olarak anlayış sözkonusuydu. Ancak Anayasamızın çok açık hükümlü özellikle ilk 4 maddesi içerisinde yer alan 2'nci maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve sosyal hukuk devleti olduğuyla ilgili düzenleme, bu iptal kararının nedeni olmuştur" dedi. Anayasa'nın 4'ncü maddesinin, ilk 4 maddesinin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ifadesini içerdiğine dikkat çeken Okay, Anayasa Mahkemesi'nin kararının "CHP'nin türban değişikliğine ilişkin tavrının, hem demokrasiye hem hukuka hem anayasaya uygun olduğunu" ortaya koyduğunu söyledi.

Okay, "bana göre bu karar, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önündeki en büyük engel olmuştur. Bundan sonra Türkiye'de yeniden rejim tartışmalarına yol açacak düzenlemeler yapma sevdasından insanlar vazgeçerler, bu kararı saygıyla karşılıyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.