kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Önemli hukuki sonuçlar olacak

ANKA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararına ilişkin "Bunun çok önemli ve hukuki sonuçları olacaktır. Tabi gönül isterdi ki bu konular gelip Anayasa Mahkemesi kararına dayanmasın. Biz bundan mutluluk duymuyoruz. Böyle bir noktaya gelmesinden ben tam tersine üzüntü duyuyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, Diyarbakır dönüşünde havaalanında Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını değerlendirdi. Baykal, Anayasa Mahkemesi kararının hukuki bakımdan çok önemli bir karar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesi anayasamızın 2. 4. ve 148. maddelerine dayalı olarak bu kararı aldığını belirtmiştir. Anayasa Mahkememizin 2. ve 4. maddeye dayanarak yürütmeyi durdurma ve iptal kararı almış olması gösteriyor ki, Anayasamızın değiştirilemez niteliklerine yönelik bir anayasa değişikliğinin içerik açısından da Anayasa Mahkememizin yetkisi içerisinde değerlendirilebileceğini ifade etmiştir. Bu bakımdan hukuki bir içtihat anlayış çok net bir şekilde ortaya konulmuştur. Anayasamızın değiştirilemez maddelerinin savunulması konusunda Anayasa Mahkemesi bu anlayışla da donatılmış olmaktadır. Bunun çok önemli ve hukuki sonuçları olacaktır. Tabi gönül isterdi ki bu konular gelip anayasa mahkemesi kararına dayanmasın."

Bu konudaki anlayışlarını Anayasa değişikliği süreci başladığı zaman ortaya koyduklarını ve bu düzenlemenin toplumda bir gerginlik ve kutuplaşma yaratacağını ifade ettiklerini söyleyen Baykal, şunları söyledi:

"Buna gerek olmadığını daha farklı bir yaklaşımla bu konunun ele alınabileceğini istediğimizi o aşamada söylemiştik. Daha sonra bu konu TBMM'de tartışıldıktan sonra Cumhurbaşkanını bunu onaylamamaya çağırmıştık. Eğer cumhurbaşkanımız bunu onaylamasaydı konu bugün daha farklı noktada olurdu. Cumhurbaşkanı kısa bir tereddütten sonra onaylama kararını almıştır ve maalesef Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelmiştir. İspanya'da başlayan "Velev ki siyasi simge olsun ne çıkar' tartışmasının bu noktaya gelip dayandığını üzüntüyle görüyorum. Biz bundan mutluluk duymuyoruz. Böyle bir noktaya gelmesinden ben tam tersine üzüntü duyuyorum."