kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başsavcı'nın 'isim' inadı devam ediyor

ERSAN ATAR ANKARA
İddianamede Adalet ve Kalkınma Partisi'nin isminin kısaltmasını AKP diye yazan Başsavcı mütalaada ise partinin açık ismini kullandı..
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin isminin kısaltmasının AKP mi yoksa AK Parti mi olduğu, partinin kapatma davasının tartışma konusu olmaya devam ediyor. Başsavcı Yalçınkaya, 14 Mart tarihli iddianamesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısa ismini 52 kez "AKP" olarak yazınca tartışma başlamıştı. AK Parti, iddianameye karşı 30 Nisan'da verdiği ön savunmada bu durumu, " İddianamenin Siyasi/İdeolojik Dili" başlığı altında eleştirerek, şu görüşlere yer vermişti. "Kapatma talebinde bulunan iddianame hukuk dışı bir dille kaleme alınmıştır. Her şeyden önce, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resmi kayıtlarında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltmasının 'AK Parti' olarak belirtilmesine rağmen, iddianamede ısrarla 'AKP' şeklinde kullanılması siyasi bir tavrın göstergesidir."

İNATLAŞMA SÜRÜYOR
Başsavcı Yalçınkaya önceki gün Anayasa Mahkemesi'ne verdiği mütalaasında; TBMM, BOP, YÖK, MKYK ve İHAS (İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi), AKPM (Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi) gibi birçok kısaltma kullanmayı tercih ederken partinin isminin geçmesi zorunlu olan yerlerde hep uzun adı olan "Adalet ve Kalkınma Partisi"ni kullandı. Parti ve Başsavcılığın "söylem" inatlaşması bir başka konuda da yaşandı. AK Parti, "Parti olarak bir suç işlemedik ki savunma yapalım" tezini işlemek için 30 Nisan'daki savunmasına "İddianameye cevaplarımız" adını vermişti. Başsavcılık için de "Karşı taraf" demişti. Başsavcı Yalçınkaya ise mütalaasının ilk sayfasında "Davacı: Kamu adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı", "Davalı: Adalet ve Kalkınma Partisi" ifadelerini kullandı.