kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternet takibinde sanal robot dönemi

Yeni Haber
Denizli'de faaliyet gösteren bir şirket çalışanlarınca geliştirilen ''Robot Norbi'' adlı sanal robot, internet sitelerinde, kullanıcının ilgisi doğrultusunda seçilmiş konuların düzenli takibini yapıyor.

Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen, ''Robot Norbi''nin tanıtım toplantısında, holding bünyesinde bulunan Funika Teknoloji AŞ çalışanlarınca geliştirilen sanal robotun, kullanıcı adına internet dünyasını takip ettiğini belirtti.

Robot Norbi'nin internet sitesine üye kullanıcıların, ilgili bulundukları konuları girmeleri halinde tarama yaptığını ifade eden Sözkesen, ''Robot Norbi, 24 saat boyunca neleri öğrenmek ve takip etmek istiyorsanız, sizin adınıza düzenlemeleri otomatik olarak yapıyor ve önünüze koyuyor'' dedi.

Funika Bilişim AŞ Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Çağlayan Ceylan ise sanal robot fikrini ''ilgilendikleri konuları internette takip eden bir arkadaş'' hayalinden yola çıkarak geliştirdiklerini anlattı.Sanal robotun hizmet verdiği internet sitesinin, 2 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda hayata geçirildiğini bildiren Ceylan, şunları söyledi:

''Sanal robotla ilgili yakın çevremizden çok olumlu tepkiler gördük. İnsan hayatına faydası yönünden çok olumlu geri dönüşler oldu. Sanal robot, internet siteleri, bloglar ve video paylaşım sitelerine girerek, sizin belirlediğiniz kelime veya tamlamanın aramasını yapıyor. Klasik aramada, bir kelime girdiğinizde, arama motorunun toparladıklarına ulaşırsınız. Bu uygulamada ise sürekli ilgilendiğiniz kelime veya tamlamayı veriyorsunuz, Norbi sürekli tarama yapıyor.''Sanal robotun, yaygın arama motorlarından farklılıkları bulunduğunu vurgulayan Ceylan, uygulamanın ''sürekli arama kavramı'' şeklinde yeni bir yaklaşım getirdiğini, ilgilenilen konuya ilişkin kelimeleri düzenli olarak aradığını bildirdi.

İnternet içeriğinin sürekli gelişme gösterdiğine dikkati çeken Ceylan, ''Arama motorları internet sitelerine günde bir veya birkaç günde bir kez uğrayabiliyor. Belirli konularda özelleştirilmiş bu tarzda bir teknoloji ise daha kısıtlı görünen, ancak ihtiyaç duyulan içeriği kullanıcıya sunuyor'' diye konuştu.

Sanal robotun, diğer arama motorlarının algılayamadığı bannerları ayırabildiğini kaydeden Ceylan, verilen kelimenin binlerce site tarandıktan sonra e-posta aracılığıyla kullanıcıya sunulduğunu sözlerine ekledi.

AA