kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yol çalışmasında tarihi mezar bulundu

Yeni Haber
İzmit'te, yol çalışması sırasında Geç Roma Dönemi'ne ait 2 mezar bulundu. Mezarlarda 3 gözyaşı şişesi, 1 çift küpe ile 1 ayna çıktı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İzmit-Kocaeli Üniversitesi 2. Kısım Yol Çalışması sırasında Bekirpaşa Beldesi Turan Güneş Caddesi'nde tarihi mezara rastladı.

Haber verilmesi üzerine bölgeye gelen Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı İzmit Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları çalışmada iki mezarın 2 adet Geç Roma Dönemi'ne ait olduğunu tespit etti.İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan ve İzmit Müze Müdürü İlksen Özbay'ın nezaretinde yapılan çalışmaların çevrede duyulması üzerine, vatandaşlar da biri kadına ait iki mezarda yürütülen kazı çalışmalarını merakla izledi. 2 metre 20 santimetre uzunluğunda, 64 santimetre eninde ve 48 santimetre derinlikteki kadın mezarından 2 gözyaşı şişesi, 1 çift küpe ile 1 ayna, diğer mezardan ise 1 gözyaşı şişesi çıktı.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin üzerinde çeşitli imparatorlukların kurulduğu tarihi bir kent olduğunu, depremler nedeniyle yıkılıp yeniden inşa edildiğini ifade etti. Zamburkan, ''Kocaeli, bir zamanlar dünyanın 4 büyük kentinden biri, eski adıyla Nicomedya. Kocaeli'nin neresini kazarsanız bir kültür varlığına rastlarsınız. Yapılan çalışmalarda sürekli bu tür kültür varlıkları ve mezarlar bulunuyor. Bugün de burada yapılan çalışmada Geç Roma Dönemi'ne ait kadın mezarı bulundu. Mezarlardan elde edilen tarihi eserler Müzemize kazandırıldı'' dedi.

İzmit Müze Müdürü İlksen Özbay da Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ev sahipliği yapan Nikomedya'daki pek çok tarihi eserlerin doğal afetlerin etkisiyle tahrip olduğunu ve ortaya çıkarılamadığını söyledi.

Özbay, kazı çalışmasında ortaya çıkan mezarların halk tipi mezar olduğunu, nemden kemiklerin bozulduğunu kaydetti.

AA