kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Müzikte birikimim çok, kimseye ihtiyacım yok!

BAŞAK ÇOKAN - MAGAZİN
Popçu Fergan Mirkelam'ın kardeşi Sibel, müzik dünyasında kendi adımları üzerinde durmaya kararlı: Abim beni arayıp, destek önermedi ama önerse de kabul etmezdim. Kimseye ihtiyacım yok!..
Ünlü popçu Fergan Mirkelam'ın 27 yaşındaki kardeşi Sibel Mirkelam, abisinin desteğini almadan ilk albümü 'Arama Beni Tatildeyim'i piyasaya çıkardı. Kendi ayakları üzerinde durmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Sibel Mirkelam, "Yıllardın bu albüm için çalışıyorum. İTÜ Konservatuvarı'nı bitirdikten sonra Haliç Üniversitesi'nde Türk Müziği master'ı yaptım. Eğitimli bir şarkıcıyım" dedi. Abisi Fergan Mirkelam ile geçen yıl vefat eden babası Nazım Bey arasında yaşanan dargınlığa çok üzüldüğünü söyleyen genç şarkıcı, "Babam son nefesine kadar hep abimi sayıkladı. Tek istediği onu bir kez daha görmekti" diye abisine sitem etti.

DÖRT DİLDE SÖYLÜYORUM
* Uzun yıllar sahne çalışması yapıyorsunuz. Albüm yapmak için neden bu kadar beklediniz?
Aslında uzun süren bir yolculuk oldu. Birtakım şeylerin oturması gerekiyordu. Okulum bitti ardından master'ımı tamamladım. Kendimi dolu dolu hissetmek için sabretmem gerekiyordu. Albüm yapma isteği bende iyice büyüyünce, karar verip çıkardım.

* Albümde kaç şarkınız var?
10 şarkı var, 4'ünün sözü müziği bana ait.

* Daha önce hiç vokalistlik yaptınız mı?
Hayır, sadece tek başıma sahne çalışmaları yaptım. Ve dokuz yıldır da böyle devam ediyor.

* Dört dilde şarkı söylüyormuşsunuz...
İngilizce ile başladım sonra caz, Latin, Güney Amerika ve Greek müziği yapıyorum. Sahnede karışık bir demet sunuyorum.

* Dinleyicilerinizden neler bekliyorsunuz?
Ben insanların sevebileceği bir müzik yaptım. Ben bir albüm dinlerken bir şarkıyı bile atlamadan dinlemek istiyorum. Bu sebepten kendi albümümde de buna özen gösterdim. İnsanların benim albümümü dinlerken bir şarkıyı bile es geçmelerini istemiyorum.

* Albüm fotoğraflarınızı Koray Kasap çekti sanırım...
Evet, kendime has bir şey yaratmak istedim. Koray'la biraraya gelmemiz çok ilginç oldu. Çünkü ben onun yaratıcılığına inanıyorum.

* Halen sahne çalışması yapıyor musunuz?
Evet yaz sezonu geldi. Tabii ki bir çok yerde sahne çalışması yapacağım.

* Müzik sektöründe beğendiğiniz isimler var mı?
Hande Yener ve Gülşen'i beğeniyorum.

SAHNE ELEKTRİĞİM ÇOK İYİDİR
* Pop müziği denildiği zaman yeni jenerasyondan Demet Akalın, Hande Yener ve Gülşen var. Siz bu isimlerin arasından nasıl sıyrılmayı düşünüyorsunuz?
Öncelikle ben eğitimli bir insanım. Bu konuda çok fazla bilgi birikimine sahibim. Ve her şeyden önemlisini besteci kimliğim var. Sahne tecrübem de çok uzun yıllara dayanıyor. Ayrıca dört dilde şarkı söylüyorum. Sahne elektriğim de çok iyidir.

* Mirkelam soyadının ön plana çıkmasından rahatsızlık duyuyor musunuz?
Fergan Mirkelam benim abim. Ancak Mirkelam soyadı babamdan aldığım bir şey. Babamın soyadından da asla rahatsız olmam.

* Peki bu albümün hazırlık aşamasında abinizden destek aldınız mı?
Bu albümdeki her şey kendi alın terim. Kendi mücadelemin eseri. Kimseye ihtiyacım yok!

* Abinizden yardım teklifi geldi de siz mi istemediniz mi?
Hayır ondan böyle birşey gelmedi. Ben de asla kendisini arayıp da bana albümümde yardım et demedim. Bu benim tercihim. Bizim aramızda hiçbir zaman müzikal bir paylaşım olmadı.

* Abinizle aranız iyi değil mi?
Biz beraber büyüyen iki kardeş değildik. Ama aramızda da bugüne kadar hiç müzikal bir destek ya da vesaire bir şey olmadı. Kendi özel hayatı, benim okulum nedeniyle birlikte büyüyemedik. Açıkçası abimin desteğine çok da ihtiyaç duymadım çünkü ben de boş bir insan değilim.

* Neden Mirkelam'la ayrı büyüdünüz?
Çünkü ben babamın ikinci evliliğinden dünyaya geldim. Yani Fergan Mirkelam abim, babamın birinci evliliğinden. O yüzden birlikte aynı çatı altında değildik. O annesiyle yaşıyordu.

SADECE SEVGİ İSTİYORDU
* Geçtiğimiz yıllarnda rahmetli babanız hastanedeyken Mirkelam'a çağrıda bulunmuş ancak sonuç alamamıştı. O günden bu yana bir şey değişti mi?
Benim düşüncem; herkesin vicdanı kendine. Herkes hayatta yaptıklarından ötürü iyi ya da kötü Allah'a hesap verecektir. Bu yüzden benim bir şey söylemem sonuç vermez. Çok fazla ailevi olaylara girmek istemiyorum. Ama burada bir babanın duyguları sözkonusuydu...

* Babanızın Mirkelam'dan maddi bir beklentisi var mıydı?
Benim babam zaten avukat. Kültürlü sanatla ilgilenen farklı bir kişiliktir. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi statüsü olan bir insan. Bu anlamda Fergan Mirkelam'dan herhangi bir şey talep etmemiştir. Tek isteği manevi olarak kendisine destek vermesi, yanında olmasıydı. Sevgisini istedi...

* Babanız annenizle evlendiği için Fergan Bey'de bir kırgınlık oluşmuş olabilir mi?
Mümkün değil. Çünkü annemle babam evlendikten sonra da Fergan abi bize sürekli geliyordu. Görüşüyorduk. Böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum.

* Ne zaman görüşmemeye başladınız?
Tam olarak tarih hatırlamıyorum. İlk 1994 yıllarından itibaren görüşmedik.

* Peki Mirkelam'ın babanızla görüşmek istememisinin nedeni ne olabilir?
İnanın bilmiyorum. Çünkü benim babam ile Fergan abi arasında hiçbir sorun yoktu. Zamanla o bizden uzaklaştı. Yoksa babamın kimsenin parasına ya da herhangi birşeyine ihtiyacı yoktu. Onun tek isteği oğlunun yanında olmasıydı.
Haberin fotoğrafları