kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Omega 3 ihtiyacınızı hamsi ve yeşil salatayla giderin

Şimdiye kadar Omega 3 yağını bilirdik, sonra ortaya Omega 6 çıktı. Şimdi ise Omega 9'dan bahsediliyor. Bu yağlar ne işe yarıyor ve hangi gıdaların içinde bulunuyor? Mehmet Ali A./Bursa

Eskiden de biliniyordu sözünü ettiğiniz yağ asitleri ama herhalde bu kadar dikkat etmiyorduk önemlerine. Sonradan fark ettik ki; onlarsız sağlıklı bir yaşam olmuyor. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, vücudun kendi kendine yapamadığı ve mutlaka dışarıdan alması gereken maddeler. Omega 9 ise öyle değil; kimyasal yapısı diğerlerini andırmakla beraber vücutta da yapımı var. Omega 3 en çok yağlı tohumlarda, kabak çekirdeğinde, cevizde, fındıkta, yeşil sebzelerde ve derin su balıklarında bulunur. Keten tohumu yağında da bulunduğu söylenir. Sızma zeytinyağı da en az onun kadar değerli bir kaynaktır. Omega 6 ise yumurta, kümes hayvanları, bitkisel yağlar ve margarinlerde bol miktardadır.

KALBİN VE CİLDİN İLACI
Omega 3 asıl olarak vücuttaki tüm hücrelerdeki zarların sağlam kalmasında görev alır. Kalp ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde kilit roldedir. Omega 6; cilt sağlığında, kolesterol dengesinin oluşturulmasında ve kanın pıhtılaşma sisteminin çalışmasında önemli görevler üstlenir. Omega 9 ise vücutta Omega 6'dan sentezlenir. Kalp krizi ve damar sertliği riskini düşürmeye ve kanserden korunmaya yardımcı olur. Omega 3'ün görevi; Omega 6'nın zararlarını ortadan kaldırmaktır. Sağlıklı bir yaşam için almamız gereken Omega 6, vücudumuza zarar verebiliyor. Bu riski bertaraf etmek için Omega 3'e ihtiyaç var.

MUTLAKA ALIN!
İdeal düzende bir birim Omega 6 alırken, 4 birim Omega 3'ü de yanında alıyor olmamız gerekir. Gerçek hayatta ise bu tam tersidir; hatta bazı ülkelerde insanlar 20 birim Omega 6 alırken ancak bir birim Omega 3 alırlar. Bu; kanın pıhtılaşma eğilimindeki artışla kalp ve damar sağlığını tehlikeye sokar. Yeterince Omega 3 alabilmek önemlidir. Bunun için en değerli kaynak; soğuk su balıklarıdır. Hamside bol miktarda bulunur. Sızma zeytinyağı ve keten tohumu yağı da; değerli Omega 3 kaynaklarıdır. Haftada bir-iki gün hamsi buğulamanın yanında zeytinyağlı yeşil salata yemenizi öneririm.