kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal, Fischer'e "laiklik"i anlattı

Yeni Haber
Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Avusturya Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı kabul etti. Fischer ve Baykal görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin gündeminde, Türkiye'nin AB üyelik süreci, AKP hakkında açılan kapatma davası ve laiklik tartışmaları yeraldı.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı, Sheraton Otel'inde kabul etti. Görüşmede, Baykal'a CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de eşlik etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede ağırlık olarak AKP hakkında açılan kapatma davası konuşuldu. Edinilen bilgilere göre görüşmede Fischer, AKP hakkında açılan kapatma davası ve laiklik tartışmaları konusunda Baykal'ın görüşlerini aldı. Türkiye'nin AB üyelik sürecinin de değerlendirildiği görüşmede Baykal, bütün bu konular hakkında kapsamlı bir bilgi verdi. Laikliğin önemine işaret eden Baykal, Türkiye'deki laikliği Avrupalıların anlamasının zor olduğunu söyledi. Avrupalıların uzun yıllar verdikleri mücadelelerle bu tür tartışmaları geride bıraktıklarına işaret eden Baykal, laiklik olmadan demokrasinin de olmayacağının altını çizdi.

LAİKLİK OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ

Türkiye'nin demokrasiden vazgeçmesinin asla mümkün olmayacağını vurgulayan Baykal, "Türkiye'de, laiklik, yasalar ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır" dedi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'e laikliğin Türkiye'deki gelişim sürecini anlatan Baykal, "Laikliği demokrasiden ayrı düşünemeyiz. Burada, bütün partilerin yasa ve anayasal kurallara uyması gerekir. Geçmişte laiklik karşıtı partiler bu eylemleri nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Biz, 2002 seçimlerinin ardından AKP Genel Merkezi'ne giderek, Başbakan Erdoğan ve parti yöneticilerini bu konuda uyarmıştık. Ancak, bütün uyarılarımıza rağmen, bunun gereği yerine getirilmedi. Şimdi herkes, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor" diye konuştu.

AVRUPA'DA LAİKLİK SORUNU YOK

Deniz Baykal, görüşmede Avrupa ülkelerinin laiklik sorunu yaşamadığını da vurguladı. Avrupa'da kimsenin devletin laik temellerini tartışmaya açmadığını vurgulayan Baykal, kapatma davasının sonucu ne olursa olsun Türkiye'de demokrasinin yaşayacağını söyledi.

FISCHER YAZILI BİLGİ İSTEDİ

Öte yandan, Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer de Türkiye'nin AB üyeliğini başından bu yana desteklediklerini söyledi ancak, bu konuda Avrupa'dan olumlu sinyaller almadıklarına işaret etti. Fischer, ayrıca Baykal'ın, "laiklik ve demokrasi" ilişkisine ilişkin yaptığı açıklamalara önem verdiğini söyleyen Fischer, bu konuda yazılı ve geniş bir bilgi istedi.

(ANKA)