kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül ve Fischer Kayseri'de

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kayseri Kadir Has Kent Müzesi, Kültepe Kaniş/Karum kazı bölgesi ve Hunat Külliyesi'ni ziyaret etti.Erkilet Havaalanı'ndan aynı araçla Kent Müzesi'ne gelen Gül ve Fischer'i
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki karşıladı.

Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile Fischer'in eşi Margit Fischer de başka bir araçla müzeye geldiler.Müze ve kent hakkında yetkililerden Almanca bilgi alan Fischer ve eşi, daha sonra içeride bulunan ekranlardan Kayseri tarihi, eserleri, coğrafyası, nüfusu, mutfağı ve el sanatlarını anlatan görüntüleri izledi.Fischer, daha sonra müze özel defterini imzaladı.

Gül ve Fischer, daha sonra Asurlu tüccarların konakladığı 4 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe Kaniş/Karum kazı bölgesine geçti.Kazı ekibi başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Gül ve Fischer'e kazı bölgesi hakkında bilgi verdi. Anadolu'daki ilk yazılı bilgilerin bulunduğu merkezin Kültepe bölgesi olduğunu söyleyen Kulakoğlu, dönemin ticari yaşamını da anlattı.

Günümüzde kullanılan ticaret araçlarının o dönemde de kullanıldığını belirten Kulakoğlu, ''Kayseri'nin ticari dehasının kökeninin, burası olduğu çok rahat söylenebilir'' dedi.Kulakoğlu'nun, tüccarların kendi arasında ve bölge halkıyla borç ilişkisi olduğunu ve faizlerin yüksek olduğunu söylemesi üzerine Fischer, gülümseyerek, ''Yani tefeci faizleri diyorsunuz'' dedi.

Kulakoğlu, 4 bin yıl önce de ticaret yapmak için ticaret odalarına kayıt yaptırmak gerektiğini belgelerden öğrendiklerini anlatarak, tüccarların
politik sisteme müdahale etmediklerini, kuralları kralların koyduğunu kaydetti.

Kazı çalışmaları hakkında sorular soran Fischer de ''Demek ki krallar gelip geçici, tüccarlar kalıcı diyebiliriz'' dedi.Cumhurbaşkanı Gül ve Fischer ile Hayrünnisa Gül ve Margit Fischer, daha sonra kazı alanına inerek, gün ışığına çıkarılan tarihi eserlerin orijinallerine sadık kalarak yapılan çömlek ve tabletleri incelediler.

Fischer, kazı alanında Cumhurbaşkanı Gül'ü, Efes kazılarında görev yapan Avusturyalı arkeolog Sabine Ladstatter ile tanıştırdı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Ladstatter ile bir süre Türkçe sohbet etti.Gül ve Fischer, kazı alanında kurulan platforma geçerek, bir süre dinlendiler.

Prof. Dr. Kulakoğlu, burada, Kültepe'de çıkarılan çivi yazılı kil tabletlerin orijinaline uygun olarak yaptırılan plaketler hediye etti.Daha sonra Gül ve Fischer, Hunat Külliyesi'nde cami ve eskiden medrese olan kapalıçarşıyı ziyaret etti.

Margit Fischer ve heyette bulunan diğer kadınlar, kendileri için hazırlanan örtüleri başlarına örterek, camiye girdiler.Hunat Camii'nde Kayseri Müftüsü Şaban İşlek Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'e Almanca Kuran-ı Kerim ve seccade hediye etti. Kuran-ı Kerim'i inceleyen Fischer, kendisine daha önce de bir çok kez Kuran-ı Kerim hediye edildiğini, ancak ilk kez Almancası'nın hediye edildiğini söyledi. Fischer, müftü İşlek'e kutsal kitapta kaç sure olduğunu sordu.

Caminin tarihi hakkında bilgi alan ve tarihi ahşap minberi inceleyen Gül, Fischer ve beraberindekiler daha sonra tarihi çarşıya geçtiler. Burada
Vali Bilici, Gül ve Fischer'e imamesi gül motifli fildişi tespih hediye etti. Bilici, Hayrünnisa Gül ve Margit Fischer'e de kazaz kolye ile
tekade ayna armağan etti. Bu sırada konuklara Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sazendeleri, müzik dinletisi sundu. Margit
Fischer'in ney icrasını dikkatle dinlediği gözlendi.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Çayırdağ'dan külliye hakkında bilgi alan Gül ve Fischer, eski çarşıda bir süre dinlendi. Gül ve Fischer, bu sırada esnafla hatıra fotoğrafı çektirdi.Cumhurbaşkanı Gül ve konuk Cumhurbaşkanı Fischer, külliyeye gelişleri ve ayrılışları sırasında esnaf ve vatandaşın sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Gül ve Fischer, buradan yürüyerek, Türkiye-Avusturya İş Konseyi'nin yapılacağı Hilton Oteli'ne geçti.Otele yürürken Fischer'e Erciyes Dağı'nı gösteren Gül, dağın kış turizmi açısından önemini anlattı. Gül ve Fischer, Erciyes Dağı manzaralı fotoğraf da çektirdi.Hilton otelinin önündeki Çiçekçiler Pasajı esnafı, Gül ve Fischer, buradan geçerken başlarından aşağı ve yürüyüş yollarına gül yaprakları döktüler. Fischer ve Gül, esnafın hediye ettiği gülleri vatandaşlara dağıttı.

AA