kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İhaleyle ilgili iddiaları AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli cevapladı.

İşte kredi koşulları

atv-SABAH'ın satışıyla ilgili CHP'nin verdiği gensoru Meclis'te reddedildi. AK Partili Canikli gensorudaki iddiaları ayrıntılı olarak yanıtladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İşte kredi koşulları
* Mevzuata ve ahlakaaykırı hiçbir müdahale yok.
* İhale şeffaf ve kuralla-ra uygun.
* En yüksek özkaynakoranına sahip olanı bu...
* Hibe değil, kredi.
* Burada faiz, libor +yüzde 4.85.
* Benzer projelerde isebu faiz libor + yüzde 3.
* Neredeyse yüzde 50 fa-iz kullanılıyor.
* Şahsi kefalet ve işletmerehini alındı.

CHP'nin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ATV ile Sabah'ın satışı sürecinde, "İstenilen sonuçları almak için ihale öncesi ve sonrası olaya müdahil olduğu, yetkisini bir grubun avantajı için kötüye kullandığı'' iddiasıyla verdiği gensorunun gündeme alınması 134 evet oyuna karşı 318 oyla reddedildi. AK Parti adına iddiaları yanıtlayan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Başbakan Erdoğan'ın, atv-SABAH'ın özelleştirilmesi sürecinde, hiç kimseye ihaleye katılması ya da katılmaması konusunda en ufak bir telkinde bulunmadığını belirterek, "Herhangi bir deliliniz varsa bunu ispat edersiniz. Aksi halde bu iddiaların hiçbir anlamı yok'' dedi.

İNFAS EDİN, AYIP OLUYOR
İhalenin 1.1 milyar dolara gerçekleşmesine rağmen, kuruluşun ekspertiz değerinin 961 milyon dolar olduğunu belirten Nurettin Canikli, ihale sürecinde ne mevzuata ne de ahlaka aykırı en ufak bir müdahalenin söz konusu olmadığına işaret ederek, 1.1 milyar doların 750 milyon dolarının kamu bankalarından kullanıldığını, 350 milyon dolarının ise öz kaynaklardan karşılandığını söyledi. Canikli benzer ihalelerin çoğunda özkaynak kullanımının sıfır olduğunu kaydetti. Vakıflar Bankası'nın, bugüne kadar benzer projeler için kullandırdığı faiz oranının libor+yüzde 2,1 ile libor +yüzde 3; Halk Bankası'nın ise libor + yüzde 0.9 ile libor+yüzde 2.8 arasında değiştiğini belirten Canikli şunları söyledi: "Bu projede ise bu oran libor + yüzde 4.85. İnsaf edin, insaf, ayıp oluyor. Burada bir peşkeşten, ayrıcalıktan bahsedebilir misiniz? Neredeyse yüzde 50 daha fazla yüksek oranda faizle kredi kullandırılıyor.'' Benzer projelerde hisse ve hesap rehninin uygulandığını belirten Canikli, bu projede yüzde yüz hisse rehninin kullanıldığını söyledi. Canikli, bu projede rehin edilen hesabın yıllık geliri 791 milyon YTL olduğunu söyledi. Ayrıca grubun sahibinden şahsi kefalet de alındığını işaret eden Nurettin Canikli, işletme rehini de alındığını bildirdi.

İDDİALAR
Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerde CHP adına kürsüye çıkan Genel Başkan Deniz Baykal iddiaları şöyle sıraladı: "Başbakanın bire bir görüşmeler yapması, bazılarına 'sen katılma' demesi siyasi ve ahlaki olarak değil, hukuki olarak da olağanüstü önemli. Ön yeterlik 19 Kasım'da sona erdi. 15 Kasım'da, Ankara'da VİP salonunda bu işe talip bir işadamı ile baş başa görüştünüz mü görüşmediniz mi? Ayrıca, ilgili Çalık grubu 1.1 milyar doları bulmak için yabancı firmalarla ilişki kurdu mu, kurmadı mı?" Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz da söz alarak, "Tartışılan olayda çok şüpheye mucip noktalar var'' diyen Yılmaz, "Başbakan filanca kişiye demiş ki 'Sen buna katılma' Benim de kulağıma geldi, kim olduğunu da biliyorum. Ama bunlar doğru mu? Meclisin bunu ortaya çıkarması lazım" dedi.