kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fischer'den, Köksal Toptan'a zor sorular

ANKARA
Konuk Cumhurbaşkanı'nın davayla ilgili soruları üzerine basın dışarı çıkarıldı..
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile yaptığı görüşmede, AK Parti kapatma davası ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumu ile ilgili arka arkaya soru sorunca basın apar topar dışarı çıkartıldı. İşte Toptan ve Fischer arasındaki diyaloglar:

* Fischer: Devam eden meşhur davayla ilgili düşüncelerinizi almak isterim.

* Toptan: Zor bir soru... Şu anda Anayasa Mahkemesi'nde iki partiyle ilgili kapatma davası var. Bu yargılama süreciyle ilgili yasa ve anayasamıza göre yorum yapmak doğru olmaz. Ancak Türkiye buna benzer siyasi krizleri geçmişte de yaşadı. Hepsinden başarıyla çıktı, bundan da çıkacaktır. Mahkemenin iki davayla ilgili en doğru kararı vereceğine inanıyorum.

* Fischer: Teknik bir soru sormak istiyorum. Mahkemede karar verilirken, salt çoğunluk yeterli mi? Nasıl bir dağılım gerekiyor?

* Toptan: 11 üyeli mahkemenin 7 üyesinin kapatma için olumlu oy kullanması gerekiyor. 6 oy çıkarsa, örneğin 6'ya 5 çıkarsa dava reddedilmiş oluyor. En az 7'ye 4 olması lazım.

* Fischer: Çok sayıda ülkede Cumhurbaşkanına karşı karar alınması mümkün değil ya da alınan karar görevi tamamlandıktan sonra icra edilebilmekte. Türkiye'de de benzer uygulama var mı?

* Toptan: Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetle suçlanabilmekte. Dava konusu edilen Sayın Gül'ün bakanlığı dönemindeki bazı beyanları. Bu Cumhurbaşkanı ile ilgili bir ceza yargılaması değil. Hukukçular arasında da görüş birliği yok.