kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Üçüncü yol" ABD'de de tartışılıyor

Yeni Haber
AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin "Üçüncü yol" önerileri, ABD'de de tartışılıyor. ABD'li düşünce kuruluşu Heritage Foundation'un kıdemli araştırmacılarından Ariel Cohen, Anayasa Mahkemesi'nin karar verirken bir "tokmak" değil, bir "lazer neşteri" kullanması gerektiğini savundu.

Ariel Cohen, The American dergisince yayınlanan değerlendirmesinde Türkiye'de türban tartışmalarının laik elit ve devlet bürokrasisinde "derin kaygı" yarattığını, çoğu Türk'ün şeriat altında yaşamak, ülkelerinin yeni bir İran olmasını istemediğini söyledi.

Buna karşın, AKP'nin yasaklanmasının büyük tartışmaların yaratacağını belirten Cohen'in, bu yöndeki bir kararın olası olumsuz iç ve dış etkilerine de dikkat çekti.

Ariel Cohen, AKP davasına ilişkin kararı alırken Mahkeme'nin, "bir tokmak değil, bir lazer neşteri"ni kullanması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"AKP'yi yasaklamak ve Türk devletinin demokratik temellerini yok etmek yerine ceza verip İslamlaştırma çabalarını bloke edebilir. Mahkeme, popüler Erdoğan ve Gül değil, en kötü şöhretli AKP'li politikacılardan birkaç tanesini yasaklayabilir. AKP'ye İslamlaştırma gündeminin uygulanması için devlet yardımının sağlanmasını reddedebilir. Hükümete, ülkenin laik ruhu ve mirasını göz ardı etmemesi uyarısını yapabilir."

Ariel Cohen, Türkiye'nin bölgesinde ABD'nin "hayati" bir müttefik olduğunu belirterek Washington'un krize karışmamasını istedi.

(ANKA)