kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çubukçu skandalları unuttu

Yeni Haber
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda yaşanan ve kamuoyuna yansıyan şiddet ve tecavüz skandallarına rağmen, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in soru önergesine verdiği yanıtta, 2003-2008 yılları arasında SHÇEK'e bağlı yurt ve yuvalarda tecavüz ve tacizin yaşanmadığını savundu. Çubukçu, Türkiye genelinde son 5 yıllık dönemde 12 çocuğun kendi ailelerinin yanında iken veya izinsiz olarak yurt ya da yuvayı terk ettikleri zaman taciz ve tecavüze uğradığını bildirdi.CHP'li Ahmet Ersin ise Bakan Çubukçu'nun, yetiştirme yurtlarında yaşanan tecavüz ve şiddet olaylarına rağmen verdiği yanıta tepki gösterdi. Ersin, "Bakan sorunun üstünü örtmeye çalışıyor. Bakan, giyimi kuşamı, çantası, fuları, ayakkabısı ile gündeme gelmeyi biliyor ancak görevinin gereğini yerine getirmiyor" dedi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları ile yaşlı bakım evlerinde yaşanan ve kamuoyuna da yansıyan "şiddet, taciz ve tecavüz" olaylarına ilişkin soru önergesine ilginç bir yanıt verdi. Ersin, "Son 5 yılda SHÇEK'e bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında barınan ve devlete emanet edilmiş olan kaç çocuk ve gencin tecavüze uğradığı, kaç çocuğa veya gence bakıcılar ve yöneticiler tarafından şiddet uygulandığı ve şiddet uygulayanlar hakkında neler yapıldığı'nı sordu. Bakan Çubukçu ise "bakanlığıma bağlı SHÇEK Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları ile yaşlı bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerinde şiddet ve kötü muamelenin olduğu bilgisi doğru değildir. Devlet otoritesini ve güvenirliğini erozyona uğratma değerlendirmesi kabul edilemez" karşılığını verdi.

YAŞLILARA ŞİDDET VAKASI YOK

Bakan Çubukçu, önergeye verdiği yanıtta, 2003-2008 yılları arasında SHÇEK'e bağlı huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik şiddet vakası ile karşılaşılmadığını söyledi.

12 ÇOCUK KAÇTIĞI İÇİN TECAVÜZE UĞRADI

Bakan Çubukçu, yine 2003-2008 yılları arasında korunma altında ve tedbir kararlı olarak yurt ve yuvalarda kalan çocuklara karşı kurum içinden hiçbir taciz ve tecavüz fiili yaşanmadığını savundu. Tüm Türkiye genelinde beş yıllık dönemde 12 çocuğun kendi ailelerinin yanında iken veya izinsiz olarak kuruluşu terk ettikleri zamanlarda taciz ve tecavüze uğradığını kaydeden Bakan Çubukçu, bu olayların tümünün de yargıya intikal ettirildiğini söyledi. Çubukçu, "yurt ve yuvalarımızdaki çocuklara şiddet uygulayan hizmet alımı personelinin görevlerine son verilmiş, devlet memuru olanlar fiillerinin özelliğine göre çeşitli disiplin cezaları ile cezalandırılarak görev yerleri ve unvanları değiştirilmiş, adli yönden işlem başlatılmak üzere konu yargıya intikal ettirilmiştir" dedi.

ERSİN'DEN YANITA SERT TEPKİ: FULARIYLA DEĞİL GÖREVİYLE İLGİLENSİN

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise yetiştirme yurtlarında ve yaşlı bakım merkezlerinde yaşanan skandallara rağmen Bakan Çubukçu'nun "taciz ve tecavüz yok" dediğini belirterek "Bakan, sorularıma, konuyu, şiddet olaylarını, tecavüz ve taciz skandallarını geçiştirmeye yönelik yanıtlar vermiş. Bakan sorunun üstünü örtmeye çalışıyor" dedi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda daha önceki yıllarda gittikleri illerde yetiştirme yurtları ve huzurevlerini de ziyaret ettiklerini hatırlatan Ersin, "tam anlamıyla yetiştirme yurtlarında, huzurevlerinde facia durumlar gördük. Çocuklar sahipsiz, görevliler tarafından dayakla terbiye ediliyor. Bütün bunlar yaşanırken de bakan hiçbir şey yokmuş gibi yanıt veriyor" dedi. Bakan Çubukçu'nun yurtlarda şiddete maruz kalan çocukların sayısı ile ilgili ve şiddet uygulayan görevliler hakkında yapılan işlemler konusunda doğru bilgiler vermediğini kaydeden Ersin, "Bakan giyimiyle kuşamıyla, çantası, fuları, ayakkabısıyla gündeme gelmeyi biliyor ancak görevinin gereğini yerine getirmiyor. Bakan fularıyla, ayakkabısıyla değil göreviyle ilgilensin, o zaman yurtlarda, huzurevlerinde neler oluyor görür" diye konuştu.

(ANKA)