kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakanlık, İnsan Hakları için sivil toplumla buluşuyor

Yeni Haber
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı (BİHB) Türkiye'de ilk defa insan haklarının evrensel normlara kavuşturulması için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum, medya, meslek kuruluşları ve üniversiteler gibi toplumun duyarlılık merkezlerini kapsayan bir demokratik diyalog zemini oluşturulması için "İnsan Hakları İstişare ve İşbirliği Toplantısı" düzenliyor.

BİHM tarafından yarın düzenlenecek "İnsan Hakları İstişare ve İşbirliği Toplantısı"yla kamu kuruluşlarıyla, insan hakları dernekleri, üniversiteler, medya temsilcileri, kültür sanat dünyası bir araya gelecek. "İnsan Hakları İstişare ve İşbirliği Toplantısı" için BİHM Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu tarafından çağrılan kurum ve kişilere gönderilen davet yazısında, Türkiye'de insan haklarının evrensel normlara uygun olarak korunması ve geliştirilmesi açısından son dönemde önemli adımlar atıldığı belirtilerek, bu atılım ile sağlanan ilerlemenin kalıcılaşmasının, yasal düzlemde gerçekleştirilen değişimin uygulamaya gerektiği gibi yansıtılabilmesiyle mümkün olduğu söyledi.

Çağrı metninde insan hakları reformlarının uygulamaya etkin düzeyde geçirilmesinin çağın gerektirdiği değişime insan hakları boyutunda ayak uydurulmasının yanı sıra, devlet ve sivil toplum unsurlarının sağlıklı ve üretken bir işbirliği zemini oluşturmalarının zorunlu kılındığı tespiti yapıldı.

İHLALLER SADECE DEVLETTEN KAYNAKLANMIYOR

İnsan hakları sorununun, sadece devletin eylem ya da işlemleriyle şekillenen bir alan olmaktan çıktığının belirtildiği çağrıda, iş dünyası, medya, sivil toplum ve meslek kuruluşları gibi toplumsal dinamiği oluşturan diğer aktörlerin pozitif katkısı da vurgulandı. Metinde, geleceğe yönelik vizyonların çizileceği, kalıcı, verimli ve çoğulcu bir diyalog platformunun geliştirilmesi gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum, medya, meslek kuruluşları ve üniversiteler gibi toplumun duyarlılık merkezlerini kapsayan bir demokratik diyalog zemininin inşa edilmesinin önemli yararlar sağlayacağına inanmaktadır."

BAŞBAKAN ERDOĞAN KATILMAYACAK

BİHB, birçok kamu kurumunun yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da toplantıya davet etmesine karşın Erdoğan toplantıya Adana programı nedeniyle katılmayacak. Erdoğan'ın Adana'da bulunmasından dolayı toplantıda Hükümeti, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in temsil etmesi bekleniyor.

(ANKA)