kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT:Rekor tutarlı Türk Telekom arzı piyasadaki iyileşmeyi yansıtıyor

Yeni Haber
Geçen Pazartesi günü gerçekleştirilen 1.9 milyar dolarlık Türk Telekom halka arzı, yurt dışında da yankılandı. Financial Times gatezetesi, halka arzda oluşan tutar için "rekor" ifadesini kullandı. Gazete, halka arzın "iyileşen piyasa hissiyatına vurgu yaptığı"nı da yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, David Oakley imzalı haberinde Türk Telekom hisselerinin halka arzda öngörülen fiyat aralığının üst sınırına yakın olan 4.6 YTL'den fiyatlandırıldığına dikkat çekerek, böylece satılan yüzde 15'lik payın karşılığının 1.9 milyar doları bulduğunu kaydetti.

ŞİRKETİN TÜMÜ 16.1 MİLYAR DOLAR

Halka arz için Türkiye, Batı Avrupa, Körfez ve ABD'den çok güçlü bir talep geldiğini belirten gazete, şirketin tümüne 16.1 milyar dolar değerinin biçildiğine işaret etti.

Gazeteye konuşan, halka arzı yürüten bankalardan Deutsche Welle üst düzey yetkililerinden Christopher Laing de "Fiyatlanma, piyasalardaki daha büyük istikrarı ve Türk varlıklarına ilgiyi yansıtıyor" dedi.

Buna karşın Financial Times "Ama halka arz, başka Türk hisselerine göre çok daha düşük fiyatlandırıldı, bu da piyasaların kredi krizi öncesi günlerden çok uzak olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

AKP'NİN KAPATILMASI KORKUSU HİSSE VE LİRAYI BASKILADI

İngiliz gazetesi, halka arzın, İMKB endeksinin yılbaşından bu yana yüzde 24 düşmesi ve Türk lirasının dolara karşı zayıflamasının ardından gerçekleştiğine de dikkat çekti. Gazete "İktidardaki AKP'nin yargı tarafından yasaklanması korkuları, hisseler ve lira için baskı yarattı" görüşünü dile getirdi.

Buna karşın bankacıların "siyasi belirsizliğin" halka arzı etkilemediğini söylediklerini belirten gazete, iç talebin, arz edilen hisselerin 4.7, dış talebinin ise, 4.2 katı olduğuna dikkat çekti.

Financial Times, analistlerin Türk Telekom'un 72 milyonluk Türkiye piyasasındaki büyüme potansiyeline işaret ettiklerini belirterek arz edilen hisselerin Perşembe günü itibaren Borsa'da işlem göreceğini de yazdı.

(ANKA)