kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

380 bin kişi ikinci bir şans peşinde

PERVİN KAPLAN
Genel liseler bu yıl mezun vermeyince boşluğu mezun ve okuyan üniversiteliler ile geçmiş yıllarda üniversiteye giremeyenler doldurdu..
Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle bu yıl genel liseler mezun vermeyecek. ÖSS'ye Anadolu, Fen, Anadolu Teknik, Güzel Sanatlar ve Anadolu Öğretmen ve dört yıllık özel liselerin mezunları katılacak. Bu nedenle de her yıl 700 ile 800 bin arasında son sınıf öğrencisinin başvurduğu sınava bu kez sadece 221 bin son sınıf öğrencisi girecek. ÖSS'de ilk kez yaşanan bu özel durum üniversitelilerin, yıllardır sınava bile girmeyen eski lise mezunlarının ve hatta üniversite mezunlarının bile iştahını kabarttı. Durumu "Şansımız yüksek olacak" şeklinde değerlendiren 381 bini aşkın kişi bu yıl harekete geçti. Geçen yıl üniversitede okuyan 154 bin 966 aday sınava girerken bu yıl sayı 250 bine ulaştı. Aynı durum üniversite mezunları için de geçerli. Geçen yıl 39 bin üniversite mezunu ikinci kez üniversitede şansını ararken bu yıl rakam 68 bine dayandı.

SINAV BAŞARISI ENDİŞESİ
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yıllardır sınava girmeyen ve artık üniversiteli olmaktan bile ümit kesen bir grubun bu yıl sınava gireceğini belirterek, işte bu adayların sınav başarısında nasıl etkili olacağını şimdiden kestiremediklerini dile getiriyor: "Üniversitelerin kontenjanlarının dolması açısından bu yıla özgü sorunlar ile karşılaşır mıyız açıkçası bugünden söylemek zor. Fakat bu yılın özelliğinden dolayı beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsak ben bunu tespit edip önceden Yükseköğretim Kurumu'na çözüm önerileri ile birlikte iletirim. Üniversitelerin bir sorun yaşamaması lazım. Yeni mezunların az olmasının başarı düzeyini düşürebileceği endişesi var. Ama başarıyı yükselten sadece son sınıf öğrencileri değil. Özellikle bir yıl önce mezun olup, hazırlanan öğrenciler en başarılı grup. Ama bu yıl geçen yıla göre artmış 381 bin kişilik bir kitle var. Bunun içinde geçen yıl mezun olanların dışında geçmiş yıllarda üniversite sınavına girmeyi düşünmeyen, bunu bırakmış ama bu senenin özelliği dolayısıyla 'Kazanır mıyım?' diyen bir kitle var. Bu kitlenin nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bunlar gerçekten bilgi düzeyleri çok düşük bir kitle mi ? Bunu sınavdan sonra göreceğiz."

YÜZDE 30'LUK ORAN
Sınavda en başarılıların bir yıl önce mezun olan ve bir yılı sınava hazırlanarak geçiren adaylar olduğunu söyleyen Yarımağan, "Mezuniyetin üzerinden 2-3 yıl geçince başarı oranı düşüyor" diyor. Yarımağan geçen yıl son sınıf düzeyindeki 801 bin kişiden 210 bininin bir yükseköğretim programına yerleştiğini ve bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlarda başarının yüzde 50 olduğunu belirtiyor: "Geçen yıl, üniversitede okuyan, ilişiği kesilmiş ve mezun olmuş yaklaşık 242 bin kişiden 98 bini yeniden yerleşmiş. Yani yüzde 30 oranında başarılılar. Son sınıf öğrencilerine göre daha fazla. Mezun olmuş ama yerleşmemiş 693 bin adaydan 299 bini yerleşti. Başarı yüzde 40'ın üzerinde. Bunların içinde bir yıl önce mezun olanlar var ki sınavda en başarılı grup onlar. Üniversiteden mezun olanlara baktığımızda 39 binden 18 bini yerleşti, oran yüzde 50'ye yakın."
Haberin fotoğrafları