kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enflasyon nisanda giyinip geldi

Tarık YILMAZ EKONOMİ
Enflasyonu bu kez aylık yüzde 11.69 artan giyim fiyatları vurdu. Nisanda yüzde 1.68 artan tüketici fiyatları (TÜFE) yıllıkta yüzde 9.66 ile çift haneye bir adım daha yaklaştı. Maliyet enflasyonu ise ÜFE'yi nisanda yüzde 4.5, yıllıkta yüzde 14.56'ya yükseltti..
Merkez Bankası'nın 2008 yılını yüzde 9.3 olarak değiştirmesinin ardından açıklanan nisan ayı enflasyonu gelecek için olumsuz sinyaller vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) nisanda yüzde 1.68 ile yılın en yüksek aylık değerine ulaşırken yıllık TÜFE yüzde 9.66 ile çift haneye çok yaklaştı. Geçen ay da korkutan üretici fiyatları endeksi (ÜFE) inanılmaz yüksek artışlarına bir yenisini ekledi. Sadece nisan ayında yüzde 4.5 artan ÜFE yıllık bazda yüzde 14.56 ile 2003 bazlı yeni enflasyon serilerinin en yüksek değeri olarak tarihe geçti. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ve ÜFE rakamlarında dikkat çeken gelişmeler özetle şöyle:

* GIDA ENFLASYONU: Kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış enflasyonu tetikleyen en önemli kalemlerden biri oldu. Yüzde nisanda 1.01 artan gıda fiyatları TÜFE'yi 0.27 puan etkiledi. Enflasyonun en fazla etkileyen kalem ise nisanda giyim fiyatları oldu. Nisanda yüzde 11.69 artan giyim fiyat artışları TÜFE'yi 0.87 puan yukarı çekti. Akaryakıt fiyatlarının artması da ulaştırma fiyatlarının nisanda yüzde 2.38 artmasına neden oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın ikincil etkileri olarak görülen lokanta ve otel fiyatlarındaki artış ise yüzde 1.74 olması dikkat çekti.

* YILLIKTA GIDA-KİRA İKİLİSİ ETKİLİ: Kiradaki düşüşe karşın TÜFE'de yükselişin halen en önemli iki kalemi konut ve gıda olmaya devam ediyor. Son aylarda buna bir de lokanta ve otel fiyatları eklendi. Lokanta ve otel fiyatları yüzde 12.77 ile son bir yıllık dönemde çift haneli artan üç kalemden biri oldu. Çift haneyi gören diğer iki kalemden gıda yüzde 13.48, konut da yüzde 15.22 arttı.

* KİRADA SEVİNDİRİCİ GELİŞME: Nisan enflasyonunun en olumlu rakamı konut oldu. Verilere göre aylık bazda yüzde 0.72 artan konut fiyatları son bir yılda yüzde 15.22 ile enflasyonun çok üzerinde arttı. Ancak yine de artış hızındaki yavaşlama dikkat çekiyor. Önceki yıl yüzde 20'lerin, geçen yıl yüzde 18'lerin üzerinde olan kira fiyatları da yüzde 14 düzeylerine geriledi.