kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Turizmciye 'Jeneratörü çalıştır, parası benden' önerisi

Büyük resim için tıklayın
Bu yıl yoğun bir talep ile karşı karşıya olan turizm sektörü bir yandan elini ovuştururken bir yandan da gözünü lambadan alamıyor. Bu arada da kara kara düşünüyor; "Ya geçen yıl olduğu gibi tesis tıklım tıklım dolu iken elektrikler kesilirse. Ya turistler asansörde kalırsa. Ben bu yazı nasıl geçireceğim?"
Biraz abartılı olsa da hemen hemen böyle bir ortam var. Enerji sektöründe beklenti haziran ayından itibaren özellikle Türkiye'nin güney sahillerinde baş gösterecek elektrik sıkıntısı. Geçtiğimiz günlerde konuştuğum sektör uzmanlarından biri, 'Vallaha haziran ayından sonra her şey Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin yük tevzi bölümünde çalışanların maharetine kalacak. Dua edelim ki havalar çok sıcak geçmesin, enerjiye talep olmasın" diyerek durumu özetledi.
Peki göz göre göre sıcak günler yaklaşır, turizmci yaz aylarını korku ile beklerken TEİAŞ'ın moda deyim ile 'Bir B planı yok mu?' İçinizi biraz olsun rahatlatalım, çözüm getirir mi bilmem ama en azından bir çalışma ve B planı hazırlığı var.
TEİAŞ Genel Müdürü Halil Alış, samimiyetle neler yapmak istediklerini anlattı. Baştan söyleyelim çözüm önerisi karşılıklı fedekârlıklara dayanıyor. Çünkü geçen hafta boyunca TBMM'de kurulan alt komisyonda görüşülen 'Enerjide Arz Güvenliği Yasa Tasarısı' bu arada Meclis'ten geçse bile artan enerji talebine acil çözüm üretmiyor. Bu nedenle de geriye tasarruf ve fedakârlıktan başka seçenek kalmıyor. İşte yapılanlar ve yapılmak istenenler:
- Antalya bölgesinin iletim hatlarının kapasitesi artırıldı. Yeni merkezler kuruldu. Yaklaşık 40-50 milyon dolarlık yatırım yapılarak iletim hatları iyileştirildi.
- Antalya'da elektriğin pik yaptığı, yani zirveye ulaştığı saatler gündüz 11.00 ile 13.00 arası. Bu saatlerde TEİAŞ, otellerden 'jeneratörlerini' devreye almalarını istedi. Ancak TEDAŞ'tan daha düşük bedelle elektrik alırken, jeneratör gibi pahalı bir seçeneği devreye almaya birçok otel patronu yanaşmıyor. TEİAŞ da bunu haklı görüyor. Bu nedenle jeneratörün düğmesini açmayı teşvik etmek için 'aradaki farkın devlet tarafından ödenmesi' çözümü üzerinde duruluyor.
- Bir başka tedbir de 'turisti eğitmek'. Çeşitli yazılar ve uyarılar koyarak odalardan çıkarken klimaların kapatılması istenecek. Klimaların 16-17 dereceler yerine en az 22 dereceye ayarlanması konusunda uyarılar yapılacak.